Mozaik

Félmilliós vándor költ a sumonyi halastavaknál

MME / Pitó Andor
MME / Pitó Andor
A színes jelölőgyűrűs kanalasgém Tunéziát is megjárta.

A gyűrűs kanalasgém jelent meg március végén a sumonyi halastavak partján – írta az MME Baranya Megyei csoportja.

Egy kanalasgém mozgását nyomon követhetjük, ha közelebbről megnézzük a lábán hordott műanyag jelölőgyűrűt. A színes gyűrűvel is megjelölt madár kódszáma messziről és könnyebben azonosítható, lehetővé téve akár egy élet át tartó nyomon követését.

A gyűrű tanúsága szerint a Sumonyban észlelt madarat 2018. június 7-én jelölték fiókaként a Szeged melletti Fehér-tónál.

Biztosan kijelenthető, hogy a madár idén lesz 6 éves.

A madarat 2018 őszén Tunéziában figyelték meg, telelőhelyéül ezt a környéket választhatta. Legközelebb 2020-ban észlelték a kanalasgémet, akkor Olaszországban nyaralt. 2022-ben Nagykanizsán tette tiszteletét a miklósfai Mórichelyi-halastavaknál, legutóbb pedig 2024. március 26-án megjelent a sumonyi halastavaknál, ahol minden bizonnyal költésbe is kezdett.

Facebook / MME Baranya Megyei Csoport

A kanalasgém nevét hosszú, kanálszerűen kiszélesedő csőréről kapta. A gólyákhoz hasonlóan nyújtott nyakkal repül (a gémek ugyanezt behúzott nyakkal teszik).

A kanalasgémek a telet jellemzően a Földközi-tenger vidékén töltik. Kis számban a Szaharán túli területekre is eljutnak, míg egyes fiatal madarak a Kárpát-medencében kísérelnek meg áttelelni. Ezek a madarak a sekély vízben keresik táplálékukat. Zsákmányuk halakból, ebihalakból és békákból áll, de más kétéltűeket, valamint vízirovarokat és azok lárváit, piócákat is fogyasztanak.

A kanalasgém Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500.000 forint.

Kapcsolódó
Jó évük van a kanalasgémeknek Kis-Sárréten
Idén több mint hatvan pár kanalasgém rakott fészket a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik