Mozaik

57 aranysakált terített le Békésben egy vadász

wikimedia commons
wikimedia commons
Összesen 155 kilövést regisztráltak a sakálgyérítési versenyen.

Növekszik az aranysakál – más néven nádifarkas vagy toportyánféreg – száma hazánkban, s mivel szinte nincs ellenségük, számuk gyorsan emelkedik. Jelenleg a hivatásos- és a sportvadászok csökkentik az állományt, és ezt a vadászkamara Békés vármegyei területi szervezete is támogatja, közölte az Országos Magyar Vadászkamara.

Aranysakál

Az aranysakál nem ismeretlen hazánkban, de egy időre teljesen eltűnt az országból, és évtizedekig nem volt állandó állománya.

 

Az 1980-as évek legvégén, az 1990-es évek elején jelent meg egy-egy példány, majd a délszláv háború idején kezdett elterjedni az országban.

 

Ekkoriban védett is volt az állat, így aztán természetes ellenség híján szaporodását semmi sem gátolta, megfékezhetetlen módon elindult a terjedése Magyarországon.

 

A sakál éjszakai állat, valamint rendkívül okos, csapatban vadászó vadfaj, emiatt nagyon nehéz őt puskavégre kapni.

Az egyre növekvő létszámú sakálállomány csökkentése érdekében az egész vármegyére kiterjedő sakálgyérítési versenyt hirdetett a békési területi vadászkamra. A versenyben azok a Békés vármegyei nyilvántartott sport- és hivatásos vadászok vehettek részt, akik a 2023/24-es szezonban a kiírásban jelzett időpontban, egyéni és társas vadászaton aranysakált ejtettek, és azt a vadászkamara által meghatározott módon jelentették.

Összesen 15 fő nevezett a versenyre, 155 darab elejtés lett dokumentálva

– mondta Zuberecz Tibor, a vadászkamara Békés vármegyei elnökhelyettes-fővadásza.

Immár negyedik alkalommal díjazták azokat, akik a legtöbb sakált ejtették el az elmúlt szezonban, az eredményhirdetésre a közelmúltban került sor Békéscsabán.

A győztes a békéscsabai Matuska Pál lett, aki 57 darab aranysakált lőtt ki. A második helyen 23 elejtett állattal a gyulai Simon István, míg a harmadikon a Körösladányi Tóth József végzett 15 példánnyal.

Kapcsolódó
Lélegzetelállító fotókon a tiszai hóesésben vadászó aranysakál
Látványos és ritkán látható képek a ragadozó akciójáról.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik