Mozaik

Zavarja a zuglóiak nyugalmát a békák kuruttyolása

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Több bejelentés is érkezett az önkormányzathoz.

Szakértők szerint a Rákos-patak békapopulációját az élőhelyén kell tartani – írta a Zglmédia.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület állásfoglalása szerint a Rákos-patakban élő békafajokat a jelenlegi élőhelyükön szükséges tartani, bár igaz, hogy túl nagy hangerővel rendelkeznek.

Az elmúlt néhány hétben többször érkezett lakossági bejelentés az önkormányzathoz a patak környezetében elszaporodott és rendkívüli zajt keltő békák miatt. A kétéltűek zavarják a Rákos-patak mentén élő lakosok, ingatlantulajdonosok nyugalmát.

A kerület vezetése felvette a kapcsolatot a természetvédelmi egyesülettel, amelynek állásfoglalása szerint tavibéka és kecskebéka fajok élnek a Rákos-patakban. A békák tömegben jelentős hangerővel bírnak.

A béka állomány mérete évről évre változik, mostani elszaporodásukhoz hozzájárult a patak áramlási sebességének lelassulása.

Pixabay

A békaállomány szabályozása a Pest Vármegyei Kormányhivatal engedélyéhez kötött, amelyet a Duna-Ipoly nemzeti park Igazgatóság szakmai állásfoglalása alapján adhatnak ki. Mivel védett állatokról van szó, az állatok pusztítása, engedély nélküli eltávolítása bűncselekmény. A békapopulációba való mesterséges beavatkozás, az élőlények számának természetellenes lecsökkenése hatással lehet az emberek egészségre is.

A Zuglóban hangoskodó békák roppant hasznos állatok. Közvetlenül befolyásolják a szúnyogpopulációk méretét, hiszen a szúnyogok táplálékforrást jelentenek számukra. A kétéltűek száma ugyankkor jelentősen befolyásolhatja akár az emberre halálos betegségeket terjesztő élőlények életciklusát.

A globális természeti folyamatok miatt veszélyes szúnyogfajok is eljutnak Európába, amelyek olyan betegségeket terjesztenek, mint a Zika vagy a Dengue-láz. Ezeknek a szúnyogoknak a térnyerésének akadályozásában fontos szerepe van a békáknak.

Kapcsolódó
Békamentőket toboroznak Sopronban
A Sopron-hegység szívében, a Fehér úti tónál várják az önkéntes békamentőket, akik a most megépült békaterelő rendszernél összegyűlt kétéltűeket átviszik a tóhoz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik