Virágzó vidékünk

Békamentőket toboroznak Sopronban

Facebook/Fertő-Hanság Nemzeti Park
Facebook/Fertő-Hanság Nemzeti Park
A Sopron-hegység szívében, a Fehér úti tónál várják az önkéntes békamentőket, akik a most megépült békaterelő rendszernél összegyűlt kétéltűeket átviszik a tóhoz.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park számolt be arról közösségi oldalán, hogy lelkes önkéntesek és a TAEG Zrt. közreműködésével elkészült az ideiglenes terelőfal a Fehér úti tónál, amely a szaporodás céljából érkező kétéltűeket védi meg a közúti gázolástól.

A Soproni-hegység szívében elhelyezkedő tó az egyik legjelentősebb szaporodóhelye többek közt a barna varangynak. A békaterelő kiépítése a megelőző években tapasztalt tömeges pusztulásuk miatt vált szükségessé.

A csapat hihetetlenül szorgalmas volt, így 2 nap alatt felépült a több, mint 1 km hosszú kerítés és földbe kerültek a vödrök. A következő hetekben pedig elindul a mentés, amelyhez reményeink szerint önkéntes természetszeretők is csatlakoznak

– írták a közleményben.

A békamentők a keresztes.kristof@fhnp.hu, vagy kurali.aniko@fhnp.hu e-mail címen jelentkezhetnek név és telefonszám megadásával! A mentés a terelő ellenőrzéséből, valamint az állatok tóhoz való átszállításából áll, ha kevés állat van fél órát, ha sok állat van akkor nagyjából egy órát vesz igénybe a mentés.

Kapcsolódó
Több mint százezer békának segítettek a tatai természetvédők
A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület tagjai évtizedek óta mentik a fokozttan védett kétéltűeket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik