Mozaik

Újabb helyen bukkant fel az ország egyik legritkább kisemlőse

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Kozma Attila
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Kozma Attila
A szöcskeegér hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.

A Magyar Természettudományi Múzeum immár 19 éve minden tavasszal és ősszel felméri a magyar szöcskeegér (Sicista trizona) Borsodi-Mezőségben található állományát, amely az egyedüli ismert szöcskeegér-populáció Magyarországon, írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Kozma Attila

A kutatás célja idén is hármas volt: az éves, tavaszi felmérés elvégzése egy állandó mintaterületen, új élőhelyek keresése, illetve mintavétel a teljes genom szekvenáláshoz a Biodiversity Genomics Europe projekt számára. Mindhárom cél – a reményeknek megfelelő eredménnyel – teljesült.

Amellett, hogy a mintaterületen végzett felmérés az állomány emelkedését mutatja, még egy eddig ismeretlen, új élőhelyfoltban is sikerült megtalálni a szöcskeegereket, ráadásul viszonylag nagyobb egyedszámban.

A rendszeres vizsgálatok azt mutatják, hogy 2021-2022-es durva szárazság hatására az egerek szaporodása kevésbé volt eredményes és lecsökkent a létszámuk. Azonban most, 2024 tavaszán már a regeneráció első jelei láthatók, ami a szakemberek véleménye szerint a szaporodási szempontból sikeres 2023-as évnek köszönhető, amikor a csapadéktöbblet miatt a jól fejlett növényzet gazdag táplálékot kínált az egereknek.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Hák Flóra

A csapdával megfogott egerek között előkerült egy igen előrehaladott vemhességi állapotban lévő nőstény is.

Ez azért érdekes, mert a felmérés időpontját pont azért időzítik május elejére, mert ekkor még csak a fokozott aktivitással járó párzási időszakuknak kellene lenni. Hiába, az egyre korábban érkező tavasz rendesen felborítja a ritmust az egerek életében is.

Természetvédelmi helyzete

A faj országos szinten veszélyeztetett. A kihalás szélére került. Csupán egy populációja maradt fenn Magyarországon, a Borsodi-Mezőségben, ahol 2000 egyedre becsülik a magyar szöcskeegerek számát.

Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1.000.000 Ft.

Kapcsolódó
Vérbeli vadállat az év emlőse 2024-ben
Tápláléka csaknem kizárólag frissen elejtett állatokból áll: rágcsálókat, madarakat, de akár üregi nyúl méretű zsákmányt is ejthet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik