Mozaik

Decemberben megnyithat a leégett Notre Dame

MTI/EPA/IAN LANGSDON
MTI/EPA/IAN LANGSDON
Megvan az újranyitás időpontja.

Öt évvel ezelőtt, 2019. április 15-én késő délután gyulladt ki a párizsi Notre-Dame-székesegyház felállványozott tornya és tetőszerkezete. A rövidzárlat miatt keletkező lángok a templomépület felső részében csaptak fel, ahol felújítási munkálatok zajlottak. Az épület hamarosan kész lehet.

Az illetékes hatóságok döntése alapján a székesegyházat az eredeti formájában állítják helyre. A leomlott 66 méter magas huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

A torony földfelszínhez viszonyított magassága 96 méter lesz, mint az összeomlott toronyé, és ugyanolyan anyagokból készül, mint az eredeti: a szerkezete tölgyfából (220 tonna), a borítása és a díszítése pedig ólomból (140 tonna), a csúcsát egy korona, egy kakas és egy kereszt díszíti.

Korábban húsz évre becsülték a felújítás időtartamát, de közel öt év alatt elkészül, várhatóan még idén megnyílhat. Az adventi időszakban már látogatható lesz.

A CNN videójában benézhetünk a még elzárt székesegyházba, illetve a tetőszerkezet állványzatára is. Munkavédelmi ruha szükséges a belépéshez, mivel még mindig fennáll az ólommérgezés veszélye.

Eleinte úgy gondolták, hogy nem lehet rekonstruálni a tetőszerkezetet, de a munkálatokat vezető Philippe Jost azonban úgy vélte, hogy visszaállítható eredeti állapotába. A munkálatokon több ezer ács, kőműves, szobrász és művész dolgozott.

Meglepő módon a Notre Dame belseje viszonylag kevés sérüléssel átvészelte a tüzet, a homlokzat, az orgona és a színezett üvegek nagyrészt épen maradtak, annak ellenére is, hogy a torony bezuhant a katedrálisba.

A tervek szerint a Notre Dame december 8-án nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt.

Kapcsolódó
Filmsorozat készül a Notre Dame katasztrófájáról
A 2019. április 15-én keletkezett tűz elpusztította a huszártornyot és a gerendázatot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik