Mozaik

Elöntheti a vízparti üdülőket az áradó Duna

wikimedia commons
wikimedia commons
Lakóházak nincsenek veszélyben, ártérre épített üdülőterületek viszont igen, és a legnagyobb gond, hogy tartós lesz az árhullám.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella az M1-nek nyilatkozva beszélt erről, majd hozzátette azt is, hogy különösen bizonytalan volt az előrejelzés, minden modell mást mutatott, a hétfői és keddi csapadékra már egyáltalán nem számítottak. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt Passauban például 29 centiméterrel magasabban tetőzött a Duna, mint ahogy várták.

Azonban “már a mederben van minden”, biztosra vehető, hogy Nagybajcsnál meghaladják a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintű vízállást, Budapesten pedig 670 centiméter körüli tetőzés várható szombat éjjel

– tudatta a szakember. Jelezte: a fővárosnál 621 cm jelenti az elsőfokú készültségi szintű vízállást, és 645 centiméternél önt ki a Duna a rakpartra.

A védekezési munkák támogatására kedden előbb Szolnokról érkezett 65 szakember a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz, majd Debrecenből is elindultak mintegy hatvanan. Hangsúlyozta, a vízügyeseknek nagy kihívást jelent a mostani helyzet, egyszerre több helyen van szükség a munkájukra, hiszen árad a Mura és a Tarna is.

(MTI)

Kapcsolódó
Döbbenetes fotókon a németországi árvíz
A Duna magyarországi szakaszán is készültség van.
Olvasói sztorik