Mozaik

Megmentették a világ leggyorsabb madarát Sóstón

Facebook/Sóstó Vadvédelmi Központ
Facebook/Sóstó Vadvédelmi Központ
A vándorsólyom fiatalok most tanulnak repülni és a viharban egyikük elsodródhatott, szülei nem találták meg, nem tudtak táplálékot vinni számára, hogy legyen ereje visszaszállni a testvéreihez.

A világ leggyorsabb állatán segíteni mindig különleges dolog. A hét eleji viharokban az Etyeki-dombságban fészkelő vándorsólyom (Falco peregrinus) család egyik fiatal egyede bajba került, nagyon legyengült állapotban találták meg a földön gubbasztva, írta a Sóstó Vadvédelmi Központ.

A fiatalok most tanulnak repülni és a viharban egyikük elsodródhatott, szülei nem találták meg, nem tudtak táplálékot vinni számára, hogy legyen ereje visszaszállni a testvéreihez.

Klébert Antal a Duna-Ipoly Nemzeti Park ( DINPI ) természetvédelmi őre azonnal berobogott vele hozzánk a Magyar Madármentők Alapítvány bejelentése alapján. Szerencsére az állatnak egyéb baja nem volt, így rögvest egy felerősítö kezelést kapott és ami a legfontosabb: táplálkékot. Először nem akart enni, de aztán megnyugodott és jó étvággyal bekebelezte a számára feldolgozott eleséget

– részletezték, hogyan nyújtottak segítséget a fokozottan védett madárnak.

A vándorsólyom Magyarországon ritka fészkelő. Fészkelőállománya 58 – 63 pár.

Tegnap délután már nagyon vitális volt és izgatott, tehát tudtuk, hogy minden rendben van és hazatérhet. Gyors egyeztetés után a megtalálás helyszínére érkeztünk vele, ahol először egy alapos terepszemle következett. A csodás nyári időben a családot a helyszínen találtuk, miközben az öregek éppen a repülést gyakorolták a fiatalokkal. Nem volt mire várni, ez volt a legalkalmasabb pillanat és lendületet adva számára elengedtük a szépséges sólymunkat, ki egyből tudta hova kell repülni. Felszállt a többiek közé és hangosan üdvözölték egymást a viszontlátás örömére.

– részletezték a szabadon engedés pillanatait, és hozzátették, hogy néhány perccel később már együtt feküdtek rá a könnyed, hársillatú áramlatokra.

A Föld leggyorsabb állata

A vándorsólyom a Föld leggyorsabb állata. Támadását általában nagyon magasról indítja. Összezárt szárnyakkal, meredek szögben, zuhanórepülésben támad, amelyet rövid, erőteljes szárnycsapásokkal gyorsít fel. Ilyenkor – mérések tanúsága szerint – akár a 320 km/órát is elérheti a zuhanó madár sebessége. Zuhanórepülésben a madár tüdejébe betóduló levegő tönkretenné szerveit, emiatt a orrlyukait speciális csontos képződmények fedik, amelyek meggátolják, hogy a levegő egyenesen hatoljon a tüdőbe, ehelyett csavarszerűen áramlik be a sólyom tüdejébe.

Kapcsolódó
Északi vándor vadászott Sopron belvárosában
A vándorsólyom galambot zsákmányolt, de különös kockázatot vállalt a forgalmas út mellett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik