Virágzó vidékünk

Különleges sólymokat láttak az Alföldön

Whitesky/wikimedia commons
Whitesky/wikimedia commons
Az idősebb madarak gyakran a városokba is bejárnak, ahol parlagi galambokra vadásznak.

A vándorsólymok északi elterjedésű, különleges példányai bukkantak fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén, olvasható a nemzeti park weboldalán.

Kapcsolódó
Megismétlődött a madárszenzáció Kecskemétnél
50 évre eltűnt Magyarországról az apácahantmadár, most egy éven belül már a második példányt figyelték meg.

Ezek a különleges madarak Oroszországban, a Léna folyó vidékén költenek, Magyarországon csak átvonulnak az őszi és a tavaszi időszakban. Általában a kontinens déli csücskein – például Szicíliában – töltik a telet, de akár Afrikáig is elmennek. Amikor a tél enyhül, visszatérnek északra, követve a vándormadarak csapatait, amelyek táplálék bázisukat képezik.

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén most sokfelé pihennek meg az észak felé húzó récék, partimadarak.

Az utóbbi napokban 2-3 fiatal vándorsólyom is felbukkant ezen élőhelyek környékén, a táplálkozó, pihenő madárcsapatokból próbálnak maguknak élelmet szerezni.

Érdekesség, hogy az idősebb vándorsólymok gyakran a városokba is bejárnak, ahol parlagi galambokra vadásznak. Békéscsabán a református templom tetején, illetve Orosházán, a víztoronyban is megfigyeltünk korábban vándorsólymokat.

Kapcsolódó
A fehér hollónál is ritkább albínó madarakat találtak a Pilisben
Rendkívül ritka jelenséget figyelhettek meg a kutatók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik