Mozaik

Otthonosan mozognak a kamera előtt a Nyíregyházi Állatpark napimádó kölykei

Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyházi Állatpark
Az aranyos ikerpárt a szerencsésebb látogatók megleshetik a Madagaszkár-ösvényen.

A legnagyobb makifajnak számító fekete-fehér vari egyedeinek születtek kölykeik Nyíregyházán – írta az MTI.

A tenyészpár három éve él együtt a sóstógyógyfürdői látványosságban, a tizenhét éves anyaállat egy lengyel, míg a huszonegy éves hím egy olasz állatkertből az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett Nyíregyházára. A tavalyi szaporulat után ez volt a második almuk.

A többi makifajtól eltérően a vari saját maga építette fészekben, száz napnyi vemhesség után hozza világra fejletlen utódait, akiket nem a testén hordoz, hanem a szájában cipel és egy védett fészekben vagy odúban neveli őket.

A most két hónapos kölykök egyre többen tartózkodnak a kifutóban, egyelőre főként anyatejjel táplálkoznak, de már kóstolgatják az édes, lédús gyümölcsöket is.

A Madagaszkár szigetén őshonos állatok egyedszáma napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes pusztítása miatt drasztikusan csökken. A kontrasztos fekete-fehér mintázatuk a fák lombkoronájában kiváló rejtőszínt biztosít számukra, kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak, jellegzetes üvöltésük messzire elhallatszik.

A kis jövevényekről egy látványos videót is posztoltak:

Különleges nevüket a bennszülöttek adták az állatoknak: napimádó szent állatnak, Vari candanasnak tartották őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

Kapcsolódó
Hamarosan bemutatkozik a veszprémi vörös vari bébi
Kedvenc időtöltése a pihenés és a napozás, üvöltése messzire elhallatszik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik