Mozaik

Ismét megnyitják a parajdi sóbányát

Facebook / Parajdi Sóbánya
Facebook / Parajdi Sóbánya
A székelyföldi létesítményt tulajdonló társaság képviselői szerint a turisták már nyugodtan látogathatják a sóbányát, biztonságban lesznek a mélyben.

Szombaton nyílik meg ismét a parajdi sóbánya – írta az MTI.

2024. június 15-én, szombaton nyílik meg ismét a parajdi sóbánya, miután egy hónapja vízbeszivárgás miatt be kellett zárni a látogatók előtt, és le kellett állítani a termelést is. A sóbánya 8 és 18 óra között látogatható, az utolsó busz 16.30 órakor viszi le a turistákat.

Az elmúlt időszakban elvégezték a sürgős beavatkozásokat, így a turisztikai és termelési tevékenység is biztonságossá vált. Kisebb szivárgások még mindig vannak, de azok nem befolyásolják a sóbánya tevékenységét.

A székelyföldi létesítményt tulajdonló társaság képviselői szerint a turisták már nyugodtan látogathatják a sóbányát, biztonságban lesznek a mélyben.

A munkálatok során elterelték a Korond patakot, kialakítottak egy mesterséges csatornát, amely magas vízhozam esetén átveszi a víz egy részét, mivel a beszivárgást a patak megnövekedett vízhozama okozta.

A sóbányát május 15-én, pár nappal a csíksomlyói búcsú előtt záratta be a gazdasági és turisztikai minisztérium, miután a létesítménybe beszivárgott a Korond patak vize, mely a sós medertalajt kimosva tört utat magának. A bánya turisztikai részlegének bezárását biztonsági okokból rendelte el a Salrom.

A parajdi sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, 2023-ban 570 ezren keresték fel. A felszín alatt 120 méterre található csarnokokban játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a turistákat. Jótékony mikroklímája miatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban, ez segíti a relaxációt, a szervezet regenerálódását, és számos egészségi panaszra is javallott.

Kapcsolódó
Így bányásszák a világ egyik legjobb sóját Parajdon
Nem vonják ki belőle a természetes iszapot, ami egyedülálló természetes olajesszenciát tartalmaz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik