Mozaik

Így lépegetnek a csöpp tollgombócok az úszó szigeten

Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület
Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület
Főszerepben a pelyhes fiókák.

Zajlik az élet az idén tavasszal vízre helyezett mesterséges szigeten – írta a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület.

Korábban a Sokszínű vidék írt arról, hogy egy szolnoki madarász mesterséges szigetet készített a védett madarak számára, melyet Szolnok mellett vízre is bocsátottak. A küszvágó csérek hamar birtokukba vették a (hét négyzetméteres) fából ácsolt szerkezetet, majd fészkeket építettek rajta.

10 küszvágó csér pár foglalta el a mesterséges szigetet és költött sikeresen.

Hajdú Tamás, a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület elnöke a napokban egy kedves kisfilmet készített a fiókákról, akik szemmel láthatóan jól érzik magukat a szalmával bélelt úszó szigeten.

Jelenleg körülbelül 16 fióka lehet a platformon. A csöppségek különböző korúak, de vannak még tojások is. A jövő héten megyünk gyűrűzni és mintavételezni, akkor már pontosabb számokkal szolgálhatunk róluk

– fogalmazott Hajdú Tamás, akinek a videóján az izgő-mozgó apróságokat közelebbről is megcsodálhatjuk.

A szigetre egy kamerát is elhelyeztek, mely éppen nem működik, de a szervízelés után napokon belül visszaillesztik az úszó szerkezetre. Tamás azt is elmesélte, hogy a sziget projekt sikeresnek bizonyult, minden fészek megmaradt, a viharokat is állja a szerkezet, és a ragadozók sem pusztítanak rajta.

Kapcsolódó
Úszó szigetet építettek a küszvágó cséreknek
Még több fészekben és fiókában reménykednek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik