Mozaik

Magyar bélyeg lehet Európa legszebbje

Facebook / Tisza-tavi Ökocentrum
Facebook / Tisza-tavi Ökocentrum
Nemzetközi internetes szavazáson indul a vadonatúj bélyegkülönlegesség.

Szavazásra buzdít a Tisza Tavi Ökocentrum – írták közleményükben.

A Magyar Posta Zrt június 20-án a Tisza-tavi Ökocentrummal együttműködésben adott ki bélyeget, kisívet és borítékot.

Az „EUROPA” bélyeg az egyik legnépszerűbb gyűjtési tematika és a hivatalos logóval ellátott kiadványok a legkeresettebb bélyegújdonságok közé tartoznak. A 2×2 bélyegből álló bélyegkisív Hefelle Glória grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben 20.000 példányban készült. Az alkalmi bélyegkisív kétféle címletének fő eleme egy viza és egy ponty, a keretrajzon pedig a vízi növényvilág alkotta montázson kívül még további halak szerepelnek.

A kapcsolódó borítékon a Tisza-tavi Ökocentrum főépülete látható. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) található bélyegző lenyomatán egy harcsa és a vízi növényzet alkotta stilizált kompozíció szerepel.

Tisza-tavi Ökocentrum

A viza (Huso huso) a Duna legnemesebb és legnagyobb hala volt egykoron. Megnőhet akár 6-7 méteres hosszúságúra és a másfél tonnát is elérheti a tömege. Viza ma már nem él a magyarországi természetes vizekben. A Vaskapu megépítése vágta el a vándorlási útját a Fekete-tenger felől.  A ponty (Cyprinus carpio) őshazája Ázsia és Európa keleti fele, de tenyésztési céllal máshova is betelepítették, így ma már szinte bármelyik édesvízben megtalálható.

Magyarországon őshonos halfajok, mint a ponty és a valaha nagy számban élt viza is megtekinthető a Tisza-tavi Ökocentrumban, amely Poroszló Község Önkormányzatának beruházásában, az Európai Unió támogatásával, 2012-ben jött létre. Az Ökocentrum falai közt beléphetünk a Tisza-tó különleges világába, és Európa legnagyobb édesvízi akváriumában testközelből ismerhetjük meg a hazánkban őshonos élőlényeket. A Kertai László Ybl-díjas építész által tervezett, felszálló madarat szimbolizáló főépület kilátótornyából 25,5 m magasból pásztázhatjuk végig a tájat.

A Tisza Tavi Ökocentrum vezetősége azt szeretné, hogy legyen az “ökocentrumos/halas” bélyeg a legszebb Európában.

Ehhez egy internetes felületen bárki szavazhat.

A szavazás menete:

– név és e-mail cím megadása, ország megadása
– legörgetni a listát odáig, hogy HUNGARY, a bélyeg melletti karikát kijelölni
– legörgetni a lap legaljára és a vote gombra kattintva lehet érvényes szavazatot beküldeni

Aki a magyar bélyegre szeretne szavazni, az ITT MEGTEHETI.

Kapcsolódó
Megválasztották a Tisza-tavi Ökocentrum legjobb fotósait
Két kategóriában értékes nyeremények találtak gazdára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik