Mozaik

Újabb kéktorkú ara érkezett a debreceni állatkertbe

wikimedia commons
wikimedia commons
A rendkívül ritka, kihalás szélén álló papagájfaj hím egyede a csehországi Usti nad Labem-i állatkertből, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében érkezett a Nagyerdőbe.

A Nagyerdei Kultúrpark közleményében felidézte, tavaly áprilisban a súlyosan veszélyeztetett arafaj két tojójával, Bogyóval és Babócával bővült a debreceni papagájgyűjtemény, a hím egyed érkezésével pedig a szakembereknek sikerült egy tenyészcsapatot összeállítaniuk.

A Bolívia északi részének trópusi és szubtrópusi esőerdőiben endemikus kéktorkú ara (Ara glaucogularis) közeli rokona a jól ismert kék-sárga arának, amelytől legkönnyebben jellegzetes kék torokfoltja alapján különböztethető meg.

A kéktorkú ara a világ egyik legritkább papagájfaja, mindössze 79 állatkertben látható.

Az élőhelyéül szolgáló erdők irtása és az illegális állatkereskedelem következtében a fajnak immár mindössze 200-300 példánya él a természetben, így súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján.

A 19. század végén kipusztult kubai ara után a kéktorkú lehet a következő arafaj, amely teljesen eltűnik eredeti élőhelyéről, ezért fontos a megőrzését szolgáló nemzetközi tenyészprogramok sikere, amelyhez a szakemberek reményei szerint a debreceni állatkert is hozzájárul majd  – áll a közleményben.

(MTI)

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik