Mozaik

Újabb farkasokról készültek vadkamerás felvételek az Északi-középhegységben

facebook/wwf hungary
facebook/wwf hungary
Rövid idő alatt kétszer is "besétáltak" a vadkamera látószögébe.

Az EGERERDŐ Erdészeti Zrt. által működési területén 2024 tavaszán több helyszínre helyezett ki vadkamerát a WWF Hungary. A közösségi oldalon közzétett információ szerint a napokban az egyik kamera két farkast kapott lencsevégre.

A vadkamerák több helyszínen is rögzítik a nagyragadozók mozgását, melyek értékes információkat nyújtanak azok viselkedéséről és életmódjáról.

Az #InterregLECA projekt keretében az Északi-középhegység területén több helyen is végzünk vadkamerás megfigyeléseket partnereinkkel közösen, hogy többet megtudjunk a hazai nagyragadozók viselkedéséről. A tudásmegosztás és az ehhez hasonló együttműködés az érintettekkel kulcsfontosságú a nagyragadozókhoz köthető konfliktusok feltérképezésében és kezelésében

– közölte a WWF Hungary.

2023 és 2026 között a brünni Mendel Egyetem vezetésével hét országból tizenegy partner – köztük a WWF Magyarország és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság –, valamint tizenöt társult partner, köztük az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozik együtt a Kárpáti-régióban a konfliktusok megelőzéséhez és a nagyragadozók védelméhez szükséges, bizonyítékokon alapuló és összehangolt gyakorlatok megvalósításán.

A LECA projekt három fő pillérre épül – a nagyragadozók állományainak monitorozására, a konfliktusok és az orvvadászat megelőzésére. A nemzetközi konzorcium a helyi érdekelt felek – például vadászok, állattartók, önkormányzatok és állami intézmények – bevonásával hatékony monitoring és konfliktuskezelési módszert dolgoz ki részvételi együttműködésre építve.

Kapcsolódó
Farkasok ölhették meg a juhokat egy zempléni faluban
A vemhes állatból szó szerint kipotyogtak a születésre váró kisbárányok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik