Virágzó vidékünk

Farkasok ölhették meg a juhokat egy zempléni faluban

pixabay
pixabay
A vemhes állatból szó szerint kipotyogtak a születésre váró kisbárányok.

Tisztességes, dolgos fiatal gazdálkodók munkáját tette tönkre az a ragadozó, amelyik két vemhes báránnyal végzett a napokban Nyíriben. A zempléni Hegyköz tájegység festői településén többen is gazdálkodnak, van, aki nagyon sok állatot tart. Vojtovics Attiláéké talán az egyik legkisebb gazdaság, vannak lovaik és tyúkjaik is, a kertjük hátsó felében tartják haszonállataikat. Ide tört be múlt pénteken egy ragadozó – az elsődleges vizsgálatok alapján farkas – és pusztított el két juhot, írta a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál.

A bárányokkal Attila legidősebb fia kezdett foglalkozni, akit testvére is segít a munkában. A most elpusztított birkákat kisebb korukban a fiúk a karjukban tartották, érzelmileg is kötődnek az állatokhoz

– mesélték a hírportál munkatársának.

A pusztítást is a két idősebbik fiú vette észre, amikor a rutinszerű etetést szerették volna elvégezni.

Az egyik birka torkának támadt a vadállat, ami a farkasra jellemző. A másik állatnak is a lágyabb részeit támadta a ragadozó. A horrorisztikus felvételeken is látszik: a vemhes állatból szó szerint kipotyogtak a születésre váró kisbárányok. A hét anyajuhból egy maradt épen, az életben maradtak is többféle sérülést szenvedtek. Az állatok azóta is stresszben vannak, nem esznek, és félnek a gazdájuktól is

– részletezte a lapnak Vojtovics Attila.

A gazda számítása szerint az anyagi kár meghaladhatja a háromszázezer forintot.

A területet villanypásztorral védik, ami a támadás idején is működött. Emellett a bárányok a mintegy 120-140 centiméter magas, hegesztett fémkerítéssel voltak védve. Ezeket az akadályokat a gazda véleménye szerint kóbor kutyák nem tudták volna leküzdeni.

Bejelentésük nyomán már jártak náluk az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei, akik – bár az objektív vizsgálati eredmény még később lesz meg – első benyomások alapján igazolták a farkastámadás lehetőségét.

Arra, hogy egy település portájára tévedjen a farkas – mégha az az erdő mellett is van – eddig nem nagyon volt példa.

Kapcsolódó
Kutya-farkas hibridet találtak a Déli-Kárpátokban
Farkasok és kóbor kutyák kereszteződéséből jött létre a keverékfaj.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik