Mozaik

100 év után újra költ daru a Hanságban

Facebook / MME Kisalföld csoport
Facebook / MME Kisalföld csoport
Az elmúlt 10-15 évben már megszaporodtak a nyári, fészkelési időszakban a darumegfigyelések.

“Gyanúsan viselkedő” darvakat figyeltek meg a Hanságban – írta a Magyar Madártani Egyesület Kisalföld Csoportja.

A közelmúltban két önkéntesnek hatalmas szerencsében volt része a Dél-Hanságban. Csopják Tamás és Kis Márton egy, már nagyméretű fiókát vezető darupárra lettek figyelmesek. Ezzel beigazolódott a gyanú, hogy több mint 100 év után újra költ ez a nemes madár a térségben.

Illusztráció / Pixabay

Az utolsó írásos emlékek alapján elmondható, hogy az I. világháború előtti években költhetett utoljára a Fertő és a Hanság vidékén daru. Pontos évszám és helyszín sajnos nem áll rendelkezésre, azt nem jegyezték fel elődeink.

A természetvédők eddig csupán sejtették, hogy a madarak visszatértek, de bizonyítani nem tudták a faj költését. A Fertő és a Hanság vidékén több helyen is észleltek gyanúsan viselkedő madarakat, így elképzelhető további darupárok költése is.

Bodics Dániel egyesületi tag látványos videót készített még márciusban a párba álló darvakról a Dél-Hanság egyik mocsárrétjén:

Az idei költés a faj terjeszkedését bizonyítja. A darvak a 2010-es évek derekán először a Marcal-völgyben költöttek újra hazánkban, több mint 100 év után. Ebbe a jelenségbe illeszkedik az újbóli, hansági megtelepedés is.

Kapcsolódó
Felfedezték a vonuló darvak a Fertő tavat
1532 egyeddel első alkalommal fordult elő, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban több a daru, mint bárhol másutt Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik