Mozaik

Belgium féltve őrzött kincse egy lenyűgöző harangtorony

Barkóczi Csaba
Barkóczi Csaba
Mons város monumentális tornya évszázadokon át számos feladatot ellátott, napjainkban a patinás műemlék az UNESCO világörökség része.

Az itáliai városok különálló harangtornyai fogalommá váltak az építészet történetében, de nemcsak a mediterrán országban épültek meseszép tornyok a régmúltban. Mons város híres harangtornya (Belfry of Mons) Belgiumban, Hainaut tartomány székhelyén nyúlik az ég felé. A település kiemelkedő történelmi műemléke a 87 méter magas barokk stílusú torony, mely jelentős kulturális, történelmi és építészeti értéket képvisel.

Egy történelmi város

Mons számos történelmi épülettel büszkélkedhet, köztük a híres harangtoronnyal, amely az UNESCO világörökség része. A hangulatos város szívében található Grand Place körül elegáns, reneszánsz stílusú épületek sorakoznak, melyek közül kiemelkedik a gyönyörű, gótikus stílusú városháza.

Pixabay

A kis város neve a latin “Montes” szóból származik, amely a környező dombokra utal. A város alapítása a római időkig nyúlik vissza, amikor a területet katonai erődítményként használták. A középkorban Mons jelentős kereskedelmi központtá vált, köszönhetően stratégiai elhelyezkedésének és a textilipar fejlődésének. A 12. században a város elnyerte a szabad városi jogokat, ami elősegítette a gazdasági növekedést és a városi önállóságot.

Mons egyik legismertebb történelmi alakja Jacques de Mons volt, aki 1349-ben a város polgármestere lett. Az ő ideje alatt Mons virágzott, és számos építészeti remekművet emeltek, amelyek közül néhány ma is látható. Az 1691-es Nagy Tűzvész azonban hatalmas pusztítást végzett, a város újjáépítése hosszú éveket vett igénybe.

Barkóczi Csaba

A 19. század ipari forradalma új lendületet adott Mons fejlődésének, a szénbányászat és az acélgyártás fejlődése jelentős gazdasági élénkülést eredményezett. A város ezen időszakban modernizálódott, új infrastruktúra és számos fontos középület született. Az első világháború során itt zajlott az első és az utolsó összecsapás a brit és a német csapatok között, és a második világháború is érzékenyen érintette a várost: rengeteg amerikai és német katona vesztette életét a harcok során.

Barkóczi Csaba

Gazdag kulturális örökség

A város kulturális élete különösen gazdag, ezt jelzi, hogy Mons 2015-ben a csehországi Plzeň mellett Európa kulturális fővárosa címet nyert. A település pezsgő kulturális élete különféle fesztiválokkal és eseményekkel teli, a legjelentősebb a Doudou fesztivál, hivatalos nevén Ducasse de Mons. Az esemény egész héten át tartó programokat kínál, köztük koncerteket, vásárokat és tűzijátékokat.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján is szereplő fesztivált minden évben a Szentháromság vasárnapján tartják, és a város egyik legfontosabb hagyományos rendezvénye. A fesztivál központi eleme a “Lumeçon csata”, amely Szent György és a sárkány küzdelmét eleveníti fel. Az előadás során Szent György fehér lovon, lándzsával küzd meg a hatalmas sárkánnyal, miközben a közönség lelkesen szurkol. A csata látványos és színes, a résztvevők hagyományos kosztümökben jelennek meg. A fesztivál további fontos elemei közé tartozik a “Car d’Or” körmenet, amelyben a város védőszentjének ereklyéjét hordozzák körbe az utcákon egy díszes arany kocsin.

Barkóczi Csaba

Mons a tudomány és az innováció központja is, a város három egyetemmel büszkélkedhet. Az Université de Mons (UMONS) több ezer diákot vonz, és jelentős szerepet játszik a város fejlődésében. Az egyetem kutatási tevékenysége és nemzetközi kapcsolatai hozzájárulnak Mons modern arculatához.

Az UNESCO világörökség része

A Mons-i harangtorony, más néven Belfry of Mons építése a 17. században kezdődött, miután a korábbi, középkori városháza tornya 1661-ben leégett. Az új torony építése 1662-ben indult Louis Ledoux építész vezetésével, majd halála után Vincent Anthony folytatta a munkát. A torony megalkotása során a korabeli barokk építészetre jellemző, elegáns és részletgazdag díszítőelemeket használták.

A monumentális harangtorony egyedülálló barokk stílusa miatt kiemelkedik Belgium többi tornya közül. Az építmény négyszögletes alaprajzú, és a különböző szinteken eltérő építészeti megoldásokat mutat. Az alsó szintek masszívabb benyomást keltenek, míg a felsőbb szinteken egyre gazdagabb díszítések, látványos kőfaragások pompáznak.

Pixabay

A toronyban egy nagy óra mellett 49 harang is helyet kapott, amelyek különböző dallamokat játszanak. A harangok közül a legnagyobb, a “George”, ami több mint 5 tonnát nyom. Ezek a harangok rendszeresen megszólalnak, így egyes alkalmakat varázslatos harangjáték avat még ünnepélyesebbé.

Őrtorony és tűztorony

Mons barokk harangtornya eredetileg több fontos funkciót is betöltött a város életében. Elsődleges szerepe volt a védelemben. Az őrök a toronyból figyelték a város környékét, és jelezték, ha ellenséges sereg közeledett, vagy lángok csaptak fel a házak között.

A torony harangjai az idő jelzésére is szolgáltak. A korai újkorban a város lakosai a harangok hangjai alapján tájékozódtak az idő múlásáról fontos események és a mindennapi teendők időpontjának meghatározásakor. A harangtorony hangjai különféle közösségi eseményeket is jeleztek, például ünnepségeket, piaci napokat, valamint a városi tanács üléseit. Így a harangtorony a város közösségi életének központi elemévé is vált.

Barkóczi Csaba

A harangtorony amellett, hogy építészeti mestermű, a város történelmének és identitásának is szerves része. Az UNESCO 1999-ben vette fel Mons harangtornyát a világörökségi listára a „Belgium és Franciaország harangtornyai” csoport részeként.

Napjainkban a pompás barokk torony nyitva áll a látogatók előtt, akik felsétálhatnak a tetejére, hogy gyönyörködjenek a vidék lenyűgöző panorámájában. Az épületben múzeum is működik, amely bemutatja a torony történelmét, építészeti érdekességeit és a harangjáték működését. Az impozáns műemlék környékén rendszeresen rendeznek kulturális eseményeket, koncerteket, kiállításokat és ünnepségeket, amelyek tovább erősítik a torony szerepét a város életében.

Köszönjük szépen a cikkben szereplő mesés fotókat Barkóczi Csabának.

Kapcsolódó
Gyémántfényű mérnöki mesterművek a Monarchia korabeli víztornyok
Kiválóan működtek és a mai napig megszépítik a városokat.
Olvasói sztorik