Mozaik

Magányos idegenhonos teknőst talált egy futó Budaörs mellett

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
Kapott hideget-meleget az állatbarát.

A kivadult fajok veszélyeiről korábban többször írt a Sokszínű vidék. Az egyetlen hazai teknősfaj, a mocsári teknős jövőjét az egzotikus ékszerteknősök fenyegetik. A hazánkban invazív hüllők kivadult példányai általában az állatbarátoktól kerülhetnek ki a természetbe, ahol komoly károkat okozhatnak.

2024. június 17-én Bogyó Dávid futás közben találkozott a Magyarországon nem őshonos hüllővel. A szárazföldi teknős minden valószínűség szerint egy terráriumból kerülhetett a szabadba, görög teknősről lehet szó.

A természetbarát bejegyzésében jelezte, hogy futás közben lőtte a felvételt Budaörs mellett, a Csíki-hegyekben, Natura 2000 besorolású területen. Azt írta, hogy az észlelés adatait a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak továbbítja.

A jóhiszemű sportoló esete alaposan megosztotta az állatbarátokat, többek szerint nem lett volna szabad útjára engedni” a teknőst. Számos érdekes hozzászólás született.

Az egyik kommentelő például így morfondírozott:

“Valahonnan kiszökött, biztosan van gazdája, aki keresi. Chip alapján meg lehet valószínűleg találni a tulajt. Hatalmas távokat képesek gyalogolni.”

Volt, aki elég karcosan fogalmazott:

Sok állat tolja a határait északabbra, de a görög teknősnek a magyar tél még mindig kemény dió. Ez csak egy szimpla sziki-szökevény.

Egy hölgy jelezte, hogy szerinte nincs ok az aggodalomra.

“Egy elkóborolt görög teknős túlélhet ugyan a természetben, de nem fog elszaporodni.”

Egy másik állatbarát a hazánk nagy részén már a természetben elszaporodott ékszerteknősökről adott hírt:

“Nálunk a lakótelepen a tóban már egész ékszer teki populáció van. Nem oda valók, de ezzel senki se foglalkozik.”

Többen is találgatták, hogyan kerülhetett ki a természetbe a szárazföldi teknős:

“…ilyen “csőrrel” tuti, hogy háztól szökött. Ne haragudjatok, nyilvàn vicc, de örülök is neki, mert legalább most eszik egy jót a természetben. Ilyen túlnőtt kávával elég f.s étrenden tarthatták..”

Egy biztos, aki Magyarországon nem őshonos faj példányára bukkan, akkor jár el helyesen, ha értesíti az illetékes állatvédő szerveket. A szakemberek rendszerint egy-egy állatkertnek továbbítják a kivadult egyedeket, ahol szakszerűen képesek ellátni az állatokat.

Kapcsolódó
Hatalmas ékszerteknőst találtak a Szálkai-tónál
Az állatbarát magához vette az invazív óriást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik