Virágzó vidékünk

Tíz quadost kapcsoltak le Natura 2000 területen

BNPI Természetvédelmi Őrszolgálat
BNPI Természetvédelmi Őrszolgálat

A beköszöntő tavasz olykor a járművek tulajdonosait is tiltott tevékenységre ösztönzi, ami ellen végső esetben hatósági intézkedéssel kell fellépni. Egy ilyen, az illegális terepmotorozás és quadozás elleni, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának összehangolt akciójára került sor a közelmúltban a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben – írta meg közleményében a nemzeti park.

A védett és Natura 2000 terület szívében tíz quad vezetőjét sikerült megállítani és eljárás alá vonni. A quadok vezetői ellen közigazgatási hatósági eljárás indult.

A visszhangot kiváltó esemény az erdő- és gyepgazdálkodók, a vadásztársaságok és a kirándulók körében is nagy megelégedést váltott ki, igazolva, nemcsak természeti, hanem gazdagsági és társadalmi kárt is okoznak a tilosban járók.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálat

A védett természeti és Natura 2000 területeinken hosszú évek óta jogszabályok tiltják az engedély nélkül történő közlekedést. Ez páratlan természeti kincseink védelme érdekében is szükséges. Az erdőkben, gyepeken közlekedő járművek (például személygépkocsi, motorkerékpár, kerékpár, quad) ugyanis jelentős mértékben károsíthatják, zavarhatják a természeti értékeket, valamint azok élőhelyét.

A nem egyszer nagy sebességgel, nedves-felázott talajviszonyok közt kedvtelési célból történő közlekedés a talajfelszín élővilágát, rengeteg kétéltűt, hüllőt és ízeltlábút pusztíthat el, a járművek növényeket taposhatnak ki, élőhelyeket tehetnek tönkre.

A megbolygatott talajfelszínen fellépő erózió, az inváziós fajok megjelenése további természetvédelmi problémákat okoz.

Kérjük, a későbbiek során is csak érvényes hatósági engedély birtokában forduljanak meg járműveikkel védett területeinken!

– fogalmazott közleményben az igazgatóság.

Kapcsolódó
Terepmotorosokat büntettek meg a Börzsönyben
Az erdőkben továbbra is tilos a motorozás és a quadozás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik