Mozaik

Világörökségi listára kerültek a római lines székelyföldi emlékei

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Több székelyföldi település határában is találhatók római kori utak, őrtornyok.

UNESCO világörökség lett a római limes újabb szakasza, székelyföldi települések is érintettek – írta a Székelyhon.ro.

A Maros, Hargita és Kovászna megyét is érintő Dacia római határvonal is felkerült az UNESCO világörökségi listájának jegyzékére.

A római limes a Római Birodalom határvonalait jelzi a megmaradt várakkal, őrtornyokkal, utakkal. Már az 1960-as években azt kezdeményezték, hogy az 5500 kilométeren keresztül húzódó határvonalat egységként kezeljék, és a világörökség részének nyilvánítsák, akárcsak a kínai nagy falat.

A Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban és Magyarországon levő római limes szakasz már UNESCO világörökségi helyszínként van nyilvántartva, és most már a jegyzék része a Románia területén levő Dacia római limes is.

A Románián keresztülhaladó, többek között Szilágy, Kolozs, Maros, Hargita, Kovászna és Brassó megyét is érintő határvonal összesen 277 létesítményt tartalmaz több mint 1000 kilométeren keresztül.

Több település érintett, a listára Maros megyéből felkerült három katonai tábor és civil település (Marosvécs, Mikháza és Sóvárad), valamint hat őrtorony: Szakadát, Székelytompa, Pogor (Alsóköhér), Erdőlibánfalva, Alsóidecs, Felsőrépa.

Hargita megyében a római limes része: Énlaka, Székelypálfalva, Székelyudvarhely, Homoródfürdő, Homorodszentpál, Oklánd, Kovászna megyében pedig bekerült a világörökségi helyszínek közé az oltszemi Mikó-kasély valamint Barót, Bereck, Nagyborosnyó és Réty településeken levő római kori lelőhelyek, létesítmények.

Kapcsolódó
Ökomúzeumba szervezik Erdély tüneményes falvait
Első körben 17 település kapott meghívást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik