Mozaik

Gólya okozott áramszünetet Sándorfalván

pixabay
pixabay

Sándorfalva nagy része áram nélkül maradt egy időre vasárnap délután, amikor Szatymaz közigazgatási területén egy nagyfeszültségű vezetékre szállt rá egy gólya, ahol áramütést kapott és odaégett a vezetékre – írta meg a Délmagyarország.

A lap szerint Magyarországon évente nagyjából százezer madárral végez áramütés hasonló módon. A fehér gólya ráadásul védett faj, és előszeretettel fészkelnek vagy pihennek villanypóznákon. Egyetlen rossz mozdulat elég a balesethez, mert amennyiben a szárnyukat kitárva hozzáérnek a vezetékhez, miközben a lábuk még mindig a pózna fém részén van, rövidre zárják az áramkört és máris végigfut az áram a testükön.

Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vármegyei titkára lapunknak elmondta, a fehér gólyákra az áramütés jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt hazánkban. Az alapprobléma, hogy az oszlopok kereszttartó része, mely a vezetékeket tartja, fémből készül. Ezek a tartók állnak, így a madarak kényelmesen rájuk tudnak szállni. Amikor azonban ebben a helyzetben hozzáérnek a vezetékhez, zárják az áramkört.

Külföldön éppen ezért ezek a szerkezetek már lógnak, így nem tudnak rajtuk álldogálni a madarak

– magyarázta.

Nálunk a szigetelésben látták egyébként a megoldást, így egyre több vezeték fém kereszttartójára kerül műanyag borítás. Emellett pedig a légvezetékek földkábelre való kiváltása is megoldás, bár ez rendkívül költséges. Tokody Béla azonban kiemelte: a Fehér tónál éppen most rakott le az áramszolgáltató 1,5 kilométer hosszú vezetéket a föld alá, így védve a halastavak medencéi között repülő madarakat.

Kapcsolódó
Több mint ezer gólyafióka cseperedik Békésben
Az elmúlt 35 esztendő legnépesebb fiókatáborát nevelték fel idén a fehér gólyák.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik