Mozaik

Hamisnak bizonyult a ceredi medvés videó

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Erdélyben készülhetett a felvétel.

Időről időre felröppennek különös felvételek a közösségi médiában. Tegnap is ez történt, amikor egy rövid snittet posztoltak, ami hamar elterjedt az online médiumok között.

A felvételt megosztók szerint a nógrádi Cered község közelében láttak egy medveanyát a bocsokkal. Az ominózus videót időközben – feltehetően a feltöltők – eltávolították a világhálóról.

Megkerestük az ügyben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot, ahol hamar eloszlatták kételyeinket. Papp Ferenc, a Nógrádi Tájegység természetvédelmi őre elmondta, mi miatt nem valós a hír.

A kollégáim már találkoztak tegnap ezzel a rövid filmmel, és átküldték nekem. Az egyértelmű, hogy a felvételen medvéket látunk, de biztosan kijelenthető, hogy nem Cereden. A helyszín a szalagkorlátból is egyértelműen kizárható, ám hogy hol készülhetett, azt pontosan nem tudjuk

– mesélte Papp Ferenc a Sokszínű vidéknek.

A természetvédelmi őr azt is elmondta, hogy a felvételen a medvék meglepően szelíden viselkednek, márpedig Magyarországon nincsenek ilyen idomított medvék. A videón az állatok odacammognak a kukoricáért, a közelükben tartózkodó emberek sem lepődnek meg, hanem szándékosan, közelről szemlélik őket.

Még tavaly decemberben volt felénk egy általunk is bizonyított észelés, akkor egy egyedet láttak, egyébként hazánkban még nem készült olyan hitelesített felvétel, amin ennyire fiatal egyed és az anyamedve lenne megörökítve

– hangsúlyozta a természetvédő.

Papp Ferenc azt is hozzátette, hogy egész Európában kizárólag Erdélyben lehet ilyen, vagy ehhez hasonló “szelíd medvés” felvételeket készíteni. Azt pedig, hogy mi célból kikerülhetett ki a “kamu” film a közösségi oldalra, csak találgatni lehet. Elképzelhető, hogy valaki tréfának szánta a dolgot.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik