Mozaik

Medvék közelébe került a Balatonból kifogott aligátorteknős

Illusztráció / Wikimedia Commons
Illusztráció / Wikimedia Commons
Az egzotikus hüllő felelőtlen állatbarátoktól kerülhetett a természetbe.

A Balatonból kifogott veszélyes aligátorteknőst a veresegyházi vadasparkban helyezték el, írta a Sonline.

Július 7-én Balatonőszöd és Balatonszárszó között egy horgász csalihalfogó hálójában harapós teknőst emelt ki a tóból egy idősebb horgász, amely egyáltalán nem része a Balaton ökoszisztémájának. Ahogy korábban a Sokszínű vidék is írt róla, az aligátorteknős (Chelydra serpentina) nem őshonos Magyarországon, súlyos ökológiai problémákat okozhat a természetben.

A faj veszélyes is lehet, hiszen hatalmas, csőrszerű szájával akár komoly sérüléseket is okozhat.

A balatoni horgász jól döntött, hiszen ahelyett, hogy visszadobta volna a vízbe, az állatot a kőröshegyi Teknősparkba vitte, ahol azonban telt ház fogadta, így került az állat a veresegyházi Medveotthonba

– írta a portál.

Horváth László főállatgondozó szerint az állat mérete alapján nem túl idős példány, és nem lehetett régóta a szabad természetben. A teknőst első alkalommal ők vették nyilvántartásba.

A vadasparkban, a Veresegyházi Medveotthon területén külön elkerített részen helyezték el az egzotikus hüllőt nyolc másik társa mellé, amelyek szintén szabadvizekből befogott példányok.

Veresegyházon az aligátorteknősöket kifejezetten azért tartják, hogy a vendégek jobban megismerhessék a fajt, és hogy tisztában legyenek azzal, mennyire kártékony, inváziós állatok Magyarországon. Az állatgondozó azt is elmondta, hogy ha fürdőzés közben valaki rálép egy ilyen állatra, akkor szinte biztos, hogy a teknős támadni fog.

Sérüléseket is okozhatnak

Az aligátorteknős különösen veszélyes állatfajnak minősül, legálisan kizárólag állatkertekben tartható.

A természetben megtalálható aligátorteknős eredetileg a lakosok által illegálisan, kedvtelésből tartott egyedek voltak, melyek később kikerültek a természetbe. A kezdetben terráriumban tartható teknős akár hetven centiméteresre is növekedhet és egyre nagyobb fenyegetést jelent a gazdáira nézve, ezért a felelőtlen állattartók ilyenkor úgy döntenek, hogy a természetben engedik szabadon egykori kedvencüket.

Az aligátorteknősök gyorsak, agresszívek, és komoly sérüléseket okozhatnak akár az embereknek is. Az őshonos mocsári teknősökkel szemben jóval nagyobbra nőnek, és egy idő után félő, hogy kiszorítják őket természetes élőhelyükről.

Kapcsolódó
Emberre is veszélyes teknőst fogtak ki a Balatonból
A horgász hirtelen azt sem tudta, milyen állatot tart a kezében.
Olvasói sztorik