Mozaik

Drámai halpusztulás történt a Kis-Balatonban

pecaverzum.hu
pecaverzum.hu

Helyi horgászok arról tájékoztatták a Pecaverzumot, hogy hatalmas halpusztulás történt a Kis-Balatonon, melyről fotók, videók is megjelentek az interneten. A beszámolók szerint főként harcsák, pontyok, süllők és dévérkeszegek hullottak el.

A Kis-Balaton két, egymáshoz csatlakozó tározó medencéből áll két vármegye határán, a Balatontól délre. Az első tározó Somogy vármegyében található, Vörs község közelében. A másik Zala vármegyében fekszik és Zalavár, Zalaszabar, Nagyrada, Garabonc és Balatonmagyaród községek határolják.

A halpusztulás a Somogy vármegyei vízterületen történt, a 2-es tározón.

Ökológiai katasztrófa, hatalmas harcsák, húsz-harminckilós pontyok vesztek oda

– nyilatkozta egy szemtanú. H. László azt mondta, a felszínre került halakat helyi horgászok, természetvédők és vízügyesek gyűjtötték be.

A portálhoz eljuttatott fotókat augusztus 15-én, csütörtökön készítették a 4/T zsilipen, de a halpusztulásról már két nappal korábban videók láttak napvilágot az egyik közösségi horgászcsoportban.

A Kis-Balaton halgazdálkodásra jogosultja a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.), de hivatalos tájékoztatás a részükről eddig nem jelent meg a Kis-Balatonnál történt halpusztulásról, és egyelőre a Pecaverzum sajtómegkeresésére sem válaszoltak.

Az egyik horgászcsoportban feldühödött hozzászólók jelentek meg, egyikük szerint leengedték a tározó vizét nyolcvan centiméterre és ezért alakulhatott ki oxigénhiányos állapot a nagy melegben.

A fotókat és videókat a Pecaverzum oldalán nézheti meg!

Kapcsolódó
Tömeges kárászpusztulás történt a Holt-Tiszán
Ötödik generációs herpeszvírus okozhatta a halpusztulást Cibakházánál.
Olvasói sztorik