Virágzó vidékünk

Tömeges halpusztulások a csongrádi horgászvizeken

Facebook/Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége
Facebook/Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége
Csongrád-Csanád vármegyében három horgásztó érintett, legnagyobb számban busák pusztulnak, de ez egy szokványos jelenség.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége számolt be arról Facebook-oldalán, hogy az elmúlt napokban a horgászok több horgászvízen találkozhattak elhullott halak egyedeivel. Ez a jelenség nem egyedi, az ország számos vizét érinti, a tavaszi halpusztulás rendszeresen előforduló jelenség.

A szövetség azt írja, hogy ez a tavaszi halpusztulás rendszeresen előfordul és több tényező is okozza, egyrészt a tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának, és a hirtelen bekövetkező felmelegedés is kedvezett a szerves anyagok bomlásának, algák felszaporodásának, amely a legyengült, elöregedett egyedek pusztulásához vezet.

Csongrád-Csanád vármegyében elsősorban a Maty-éri víztározó, a Mártélyi Holt-Tisza és az Atkai Holt-Tisza érintett, legnagyobb számban busák sodródnak partra, kisebb számban pontyokat találni, egyéb fajok egyedi ritkán fordulnak elő.

Azokon a vízeken ahol a busák nagy mennyiségben vannak jelen ezt megfejeli a hideg vízi táplálékhiány, így rövid idő alatt nagyobb mennyiség pusztulhat el.

Ugyanakkor azt is jó tudni, hogy a most felszínre kerülő haldögök egy része már hetek óta a vízben van, csak a felmelegedő vízben elinduló bomlási folyamat hatására emelkedik vízfelszínre és válik láthatóvá.

Az elhullott halak összegyűjtése, eltakarítása nagy feladatot jelent a HECSMSZ halőri csapatának és a területileg illetékes halőröknek máshonnan átirányított kollégák is segítenek. A tetemek gyűjtése és elszállítása folyamatos, a veszélyes hulladéknak minősülő haldögöt az ATEV Zrt-vel érvényben lévő szerződésünknek megfelelően a hódmezővásárhelyi telepre szállítják.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége arra kéri a horgásztársakat, ha tömeges halpusztulást észlelnek, azt a területileg illetékes halőrnek jelezzék!

Kapcsolódó
Döbbenetes halpusztulás a Pátkai-víztározóban
Halomban állnak a begyűjtött tetemek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik