Mozaik

Busainváziót videóztak a Tisza-Maros torkolatnál

Nem veszélytelen egy-egy ilyen busatánc.

A Szeged365 portál egy káprázatos videót osztott meg Facebook-oldalán. A felvételt Ádám küldte el a portálnak, és azt írta, hogy Újszegeden, a Tisza-Maros torkolatnál készült a film.

Busák vonulása látható, ritka jelenség, de ha előfordul, akkor általában az évnek ebben az időszakában szokott. Kiváltó oka hajó, és a kajakosok mozgása volt

– írta Ádám.

Korábban már mi is beszámoltunk egy nagyon komoly és félelmetes „busarepkedésről” Komáromnál a Dunában. Az ilyen események egyébként veszélyt is jelentenek a vízisíelőkre, hajósokra, kajakosokra.

A 24.hu-nak úgy nyilatkozott korábban Dr. Vitál Zoltán hidrobiológus, a MATE Halászati Kutató Központjának tudományos főmunkatársa, hogy a vízből történő tömeges kiugrás a fehér busára jellemző, lényegében a “menekülési stratégiájának” része. A másik Magyarországon megtalálható faj, a pettyes busa inkább a mélybe húzódik a veszély elől.

A csónakmotorok keltette hangok és rezgések váltják ki belőlük a viselkedést, ráadásul láncreakcióról van szó: ha egy-két hal elkezd ugrálni, a többiek is megijednek, és százával vetik magukat a levegőbe

– mondta a 24.hu-nak Vitál Zoltán.

A busa Kínából behurcolt invazív faj, terjedése ökológiai szempontból is katasztrofális következményekkel járhat. A gigantikus busák fito- és zooplankton szervezeteket fogyasztanak, akárcsak az őshonos halak ivadékai, így komoly táplálékkonkurenciát jelentenek a halivadékok számára.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik