Mozaik

Négy mentett vidrát engedtek szabadon a Kis-Balatonon

Schneidler Viktor, BfNPI
Schneidler Viktor, BfNPI
Olivér, Orsi, Dolli és Dóri nyerte vissza szabadságát, miután megerősödtek, mindegyiknek más-más a története.

A vidrákat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNP) működési területén engedték szabadon öt különböző szervezet – a nemzeti park, a Petesmalmi Vidrapark, a VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, az ÖTE, Sóstó Vadvédelmi Központ és a Fővárosi Állat- és Növénykert – együttműködésének köszönhetően.

Az elengedett vidrák között ott van Olivér, akit tavaly nyáron kölyökként a Keszthelyi-öbölből mentettek ki a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat, valamint a BfNPI munkatársai – mesélt az állatok történetéről közleményében a BfNP. Az akkor alig egy hónapos elárvult kölyök a Petesmalmi Vidraparkba került, ahol Balogh Márti szeretetének és szakértelmének köszönhetően gyorsan erőre kapott. Társával, Orsival, a szintén kölyökként bekerült vidralánnyal közösen térhettek vissza a Kis-Balaton eldugott nádasába.

Dolli és Dóri pedig tavaly szeptemberben estek bele egy cég szerelőaknájába. A Petesmalmi Vidraparkban a kölykök kezdetben 3-4 óránként szoptak, és ahogy egyre nagyobbak lettek, fokozatosan tértek át a halevésre. Több hónap áldozatos munkáját követően a vidraoviba kerültek, ahol már önállóan készültek fel az életre. Most pedig együtt úszhatnak tovább a Fehér-vízi láp vadregényes vizein.

Ezúton is köszönjük a Sóstó Vadvédelmi Központ koordinációját és a beteg vidráink lelkiismeretes gyógyítását; a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat, valamint a BfNPI Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársainak a mentésekben nyújtott segítséget; a Petesmalmi Vidraparknak a gondoskodó nevelést, és végül, de nem utolsó sorban pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert szakmai segítségét a vidrák befogásánál és elengedésénél

– írta a nemzeti park, majd kiemelték, hogy a vidra (Lutra lutra) Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft.

Kapcsolódó
Vidra költözött a tömörkényi család kerti tavába
A játékos kedvű vidra újabb bújócskába kezdett a gazdával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik