Virágzó vidékünk

Botanikai szenzáció a Kis-Balatonnál

bfnpi
bfnpi

Az idei május különleges meglepetést tartogatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Balaton–Nagyberek Tájegységében. Egy lakossági bejelentés kapcsán eddig ismeretlen méhbangó (Ophrys apifera) állomány került felfedezésre Kötcse környékén, közölte a nemzeti park.

Ez a fokozottan védett orchideaféle meglehetősen ritka, eddig mindössze egyetlen előfordulása volt ismert a Balaton déli partján

– írták.

A most felfedezett élőhelyen néhány tő volt látható, azonban még csak a virágzás kezdeti időszakában járunk. Néhány nap múlva a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai alaposan átvizsgálják majd az alkalmasnak tűnő környező gyepfoltokat, annak reményében, hogy az esetlegesen megbúvó és most még nem virágzó példányok is könnyebben észrevehetőek lesznek.

A bangó fajok speciális szaporodási stratégiát fejlesztettek ki, ugyanis virágaik nektárt nem termelnek, hanem a beporzó fajok nőstény példányainak megjelenését utánozzák le

– olvasható a közleményben.

Egyes fajok még a nőstények által termelt feromonokhoz hasonló illatanyagokat is termelni képesek. Ezek a trükkök arra késztetik az illető rovarfajok hímjeit, hogy megpróbáljanak párosodni a nősténynek vélt virágokkal és mindeközben beporozzák azokat.

Kapcsolódó
Jelentős orchidea-állományokra bukkantak a Mecsekben
Száznál több tő fokozottan védett méhbangóra bukkantak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik