Mozaik

Jelentős orchidea-állományokra bukkantak a Mecsekben

Pixabay
Pixabay
Száznál is több példány virágzott.

Több helyen találtak virágzó méhbangó állományokat a Mecsekben – írta a Duna-Dráva Nemzeti Park.

A ritka orchidea-félét nem könnyű észrevenni. Bár a közeli fotókon a méhbangó a trópusi orchideák szépségét idézi, a virágok méretben jócskán elmaradnak a trópusi rokonoktól. Nagy öröm a természetvédőknek egy-egy újabb felfedezés, főleg ha jelentős számú állományra bukkannak.

A méhbangó különleges módon képes szaporodni, ha nem érkeznek beporzók a virágokra, a faj önbeporzásra vált: a pollenzsákját saját bibefelülete felé hajlítja.

A közelmúltban egy külső kutató jelzett az igazgatóság munkatársainak újabb észlelést. A Mecsek belső, erdős területén két, egymástól pár kilométerre lévő helyszínen 10-10 tő méhbangó virágzott.

Pixabay

A természetvédők a helyszínre siettek, és a területek alapos átkutatása során jóval több, mint száz virágzó méhbangót találtak. Rövid idő elteltével újabb bejelentés érkezett egy amatőr botanikustól, a hegység déli peremén fedezett fel egy eddig nem ismert méhbangó populációt. A száraz löszgyep apró árka mentén mintegy 40 tő orchidea várta türelemmel megporzóit.

A nyíltabb élőhelyek ma még megfelelő életteret biztosítanak a méhbangónak, de a szakemberek szerint a jövőben könnyen előfordulhat, hogy területkezelési feladatok elvégézésével kell majd az állományok megmaradását biztosítani.

A méhbangó fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Kapcsolódó
Ha ló nincs, jó a szamár is a méhbangónak
Ha nem porozzák be a rovarok, az önmegporzást választja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik