Virágzó vidékünk

Gombákon élősködő orchidea virít a Bánki-erdőben

Pixabay
Pixabay
A virág számára a tápanyagokat kizárólag a gombafonalak biztosítják.

Különleges, védett orchidea virágzik a napokban – írta a Hortobágyi Nemzeti Park.

A Debrecentől délkeletre elterülő Bánki-erdő Natura 2000-es Különleges Természetmegőrzési Terület számos védett növényfaj – köztük számos orchidea-faj – otthona. A fehér virágú kardos madársisak (Cephalanthera longifolia) mellett a madárfészek-kosbor (Neottia nidus-avis) is védelmet élvez ezen a területen.

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa, Pompola Krisztián fotózott egy nem mindennapi látványosságot, a Bánki-erdőben nyíló madárfészek-kosbort. A védett növény gyökere gombafonalakkal él szoros szimbiotikus kapcsolatban.

Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park / Pompola Krisztián/

A madárfészek-kosbor teljes mértékben rá van utalva a gombákra. Zöld színtestekkel nem rendelkezik, így nem fotoszintetizál és nem állít elő szerves anyagot sem.

A növény magja tavasszal vagy kora nyáron csírázik, a csírázáshoz szüksége van a Sebacinaceae családba tartozó gomba fonalaival való kapcsolódásra (mikorrhiza). A felnőtt növény kizárólag a gombától szerzi be víz- és tápanyagszükségletét, de cserébe “semmit sem ad” a gombának, rajta élősködik. Egy növény rendszerint 1-9 különböző gombával tart fenn kapcsolatot.

A madárfészek-kosbor április vége és július eleje között virágzik, magvai augusztusra beérnek. A faj védett, természetvédelmi értéke 5000 forint.

Kapcsolódó
Virágzik az ország legdrágább vadon élő orchideája
Egy tő természetvédelmi értéke 250 ezer forint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik