Virágzó vidékünk

Szüksége van az erdőknek a mérgező gombákra

pixabay
pixabay
Bár fogyasztásra alkalmatlanok, mégis fontosak.

Az őszi csapadékos időszak igencsak kedvez a gombáknak, számtalan fajjal találkozhatunk az erdőkben. Az ízletes, ehető gombák mellett természetesen, a mérgező vagy nem ehető fajták is szép számmal vannak jelen.

Kapcsolódó
Az ízletes rizike az év gombája 2022-ben
Lezárult az internetes szavazás.

Szokássá vált, hogy ezeket a mérgező gombákat kirugdossák, eltapossák, a szándék feltehetően jó: nehogy valaki ezeket is a kosarába tegye. Ám a természetben minden élőlénynek megvan a helye, a mérgező gombák csak az emberi fogyasztás szempontjából „haszontalanok”, az erdőnek viszont kellenek – írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján.

Az erdőtalajt átszövő gombafonalak kapcsolatban vannak a fák gyökereivel, ezt mikorrhiza kapcsolatnak nevezik. A gombafonalak a gyökerek sejtjei közé hatolnak, így egymást segítik: a gomba a növény víz- és tápanyagfelvételéhez járul hozzá, cserébe a fa szénhidrátokat, aminosavakat juttat a gomba részére.

Egy adott gomba több fával is gyökérkapcsolatot épít ki, így a fák a gombafonalakon keresztül egymással is „kommunikálhatnak”. Még nem teljesen ismert az egész rendszer a kutatók számára sem, az azonban már biztos, hogy a galócafélék képesek ilyen mikorrhiza kapcsolat kialakítására.

Hagyjuk a mérgező gombákat is tovább élni, mert fontos szerepük van az erdő, a fák életében is!

Kapcsolódó
Ritka gombára bukkantak Zalában
Eddig jószerével csak az Őrségből volt ismert.
Olvasói sztorik