Mozaik

Hátizsákos kutyákkal virágosítanak Angliában

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Okos ötlet, de nem példátlan.

Hátizsákos kutyák segítenek egy természetvédelmi terület visszavadításában – írta a Prove.hu a The Guardian cikkére hivatkozva.

Vadvirágok magvaival megrakott kutyahátizsákokat igényelhetnek a gazdik az angliai Lewes városában, hogy így segítsék a visszavadítási célokat. A sétáltatott kutyák által szétszórt magvak a földre hullva távolabbi területekre is elérhetnek.

A növények az idők során számos “módszert” kifejlesztettek arra, hogy magvaikat minél nagyobb területen elhintsék. Egyes fajták magja a széllel száll nagy távolságokra, más magok állatok gyomrában utaznak. Az állatok bundája is nagyszerű eszköz, ha a vadvirágok magvainak szétszórása a cél.

Amíg éltek az Egyesült Királyságban farkasok, addig ők is részt vettek a terület vadvirágosításában. A növények magvai megtapadtak bundájukon, majd távolabb leestek, így hódítva meg újabb élettereket.

Illusztráció / Pixabay

Nagyon érdeklődünk a különböző visszavadítási folyamatok iránt. De ezek sokszor nagy testű növényevők betelepítését jelentik, mint a bölények vagy a vadlovak. Egy kisebb, városon belüli természetvédelmi területen nagyon nehéz kivitelezni ezeket. Szóval úgy döntöttünk, inkább reprodukáljuk ezeknek az állatoknak a hatását annak a megannyi kutyasétáltatónak a segítségével, akik naponta megfordulnak a természetvédelmi területen

– nyilatkozta Dylan Walker az ötlet szülőatyja.

A hátizsákos kutyákat Kelet-Sussex székhelyén, Lewes városában alkalmazzák egy kisebb méretű természetvédelmi terület visszavadításában.

A kezdeményezés lényege, hogy a parkba érkező kutyasétáltatók magvakkal teli kutyahátizsákot igényelhetnek az ott dolgozó személyzettől. A hátizsákok magkeverékkel és homokkal vannak töltve, a rajtuk lévő lyukakon keresztül pedig egyenletesen oszlik el a tartalmuk.

Dylan Walker kezdeményezését egy 2019-es chilei projekt ihlette, amelynek során a tűzvészek által sújtott területeken két nő három kutyája segített.

Kapcsolódó
Különleges célokra használnának robotkutyákat Kínában
Bizonyos szempontból jobbak, mint élő „társaik”.
Olvasói sztorik