Virágzó vidékünk

Vadvirágos réteket alakítanak ki Egerben

Pixabay
Pixabay
A vadvirágos rétek városi kaszálóként mind a növény-, mind az állatvilág változatosságát növelik.

Az új szemléletű zöldfelület-gazdálkodás során parki gyepfelületeken jelöl majd ki olyan “foltokat” az önkormányzat amelyeket az évi 5-7 darab kaszálásával szemben csupán 1-3 alkalommal kaszálnak majd le – írta meg az Egerinfo.

A kaszálások számát a csapadék mennyisége határozza majd meg. A kevesebb kaszálás miatt a területen a vadvirágok (például zsályák, boglárkák, ibolyák, habszegfűk, lednekek és más pillangósvirágúak, kutyatejek, veronikák) is meg tudnak erősödni, virágozni

– mondta el a lapnak Minczér Gábor alpolgármester.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a virágzást követően a növények elvetik magjukat, így a következő évben a terület növényzetének sokfélesége ugrásszerűen nő majd, ahogyan a természet fokozatosan visszaveszi a teret a mesterségesen vetett gyepektől.

A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozóhelyet biztosítanak a rovarvilág (például lepkék, méhek, katicák, szöcskék, kabócák) számára, melyek egyúttal az énekesmadarak (füzikék, poszáták, cinegék, rigók, csuszkák, pintyek) számára jelentenek táplálékot.

Kapcsolódó
Vadvirágos réteket alakítanak ki Veszprémben
Budapest, Szeged, Hódmezővásárhely után itt is igyekeznek a városon belül speciális életközösségeket kialakítani.

A vadvirágos rétek városi kaszálóként mind a növény-, mind az állatvilág változatosságát növelik. A magasabbra engedett gyepek több harmatot, vizet kötnek meg, ezáltal a talajvízháztartásra pozitívan hatnak, az ilyen felületek kevésbé száradnak ki aszályos időszakban.

A vadvirágos rétként fenntartandó területeket kihagyja az intenzíven fenntartott területek kaszálásakor a cég. Azaz egy-egy kaszálatlan folt marad a park pázsitján, ahol a pázsitfüvek és a kétszikűek is háborítatlanul növekedhetnek.

A vadvirágos réteket három alkatagória szerint jelöli ki illetve telepíti majd az önkormányzat és a Városgondozás. Lesznek új telepítésű rétek az Olasz utca – Cifrakapu utca sarkán valamint a Szépasszony völgyben. Felülvetéses módszerrel vadvirágos rétet a Rákóczi út – Bükk sétány területen hoz majd létre a cég, valamint a meglévő növényzet meghagyásával is lesznek majd vadvirágos rétek kialakítva

– emelte ki Minczér Gábor.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik