Mozaik

Újabb invazív rovar érkezett Európába

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
A méheket egy máltai teherforgalmi csomópont közelében találták, ami arra utal, hogy hajón érkezhettek a kontinensre.

Megjelent Európában az ázsiai eredetű vörös törpeméh – írta a Telex.

Az Apis florea első európai kolóniáját Máltán fedezték fel a közelmúltban. A Guardian szerint a máltai méhészek és környezetvédők aggódnak, mert az ázsiai faj megjelenése pusztulással fenyegetheti az őshonos méhpopulációt.

A több mint kétezer felnőtt méhből álló kolóniát egy faágon fedezték fel. A kutatók DNS-vizsgálattal beazonosították a fajt, majd leszedték a kaptárat és elpusztították az állatokat. A Journal of Apicultural Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyes példányok már korábban elhagyhatták a kaptárat, hogy új kolóniát alapítsanak.

Aggasztó, hogy az Apis floreát Máltán találták meg

– mondta Dave Goulson, a Sussexi Egyetem biológusprofesszora.

A tudós szerint a vörös törpeméh versenyezni fog az őshonos fajjal a virágpor és a nektár megszerzéséért. Goulson hozzátette, hogy az európai méhpopuláció száma rohamosan csökken, amit felgyorsíthat, hogy az Ázsiában őshonos Apis florea olyan betegségeket is hordozhat, melyekkel szemben nem ellenállóak az európai méhek.

A vörös törpeméh Ázsiából fokozatosan a Közel-Keletre és Északkelet-Afrikába vándorolt, de Európában eddig még nem jelent meg.

Ha Máltán bukkantak rá, akkor ez az első olyan mézelő méh, amely nem a nyugati kaptárméh, Apis mellifera

– mondta Francis Ratnieks brit etimológus, a Sussexi Egyetem méhészprofesszora.

Juliana Rangel, a Texas A&M Egyetem méhészprofesszora szerint ez az az egyik fő útvonal, amelyen keresztül az Apis mellifera különböző alfajai, valamint más méh-, darázs- és egyéb repülő rovarfajok eljuthatnak őshonos elterjedési területükről távolabbi helyekre.

A kutatók úgy vélik, hogy a dél-európai országok enyhe időjárása kedvez az ilyen invazív fajok megtelepedésének. A vörös törpeméh például Izraelben is megtalálható. Rangel szerint néhány év múlva akár más európai országokban is elterjedhet, ezért minden példányt jelenteni kell, a kolóniákat pedig el kell pusztítani, mert csak így lehet elkerülni az elszaporodását a kontinensen.

Kapcsolódó
Megjelentek a kertek agresszív rémei, a márványpoloskák
A Délkelet-Ázsiából származó inváziós faj első hazai példányait 2013-ban fogták be a Soroksári Botanikus Kertben, mára egyedszámban már messze felülmúlja az őshonos poloskákat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik