Kertünk-Portánk

Megjelentek a kertek agresszív rémei, a márványpoloskák

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A Délkelet-Ázsiából származó inváziós faj első hazai példányait 2013-ban fogták be a Soroksári Botanikus Kertben, mára egyedszámban már messze felülmúlja az őshonos poloskákat.

Az elmúlt években általában szeptember tájékán árasztották el a sajtót és a közösségi oldalakat azok a fotók, bejegyzések, amelyek valóságos poloskainváziót dokumentáltak hazánkban. Most viszont úgy tűnik, már tavasszal is egyre többen látnak poloskákat. Kóbor Péter, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének entomológusa adott segítséget a poloskákkal kapcsolatban felmerült kérdésekre, írta a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat.

A Délkelet-Ázsiából származó inváziós faj első hazai példányait egyébként 2013-ban fogták be a Soroksári Botanikus Kertben, ma pedig egyedszámban már messze felülmúlja az őshonos poloskákat. Ennek okát a számukra egyre kedvezőbb magyarországi éghajlati viszonyokban kell keresni, ráadásul ebben a régióban nincsenek jelen azok a kórokozók, élősködők, illetve ragadozók, amelyek szabályoznák a populációik egyedszámát

– részletezte Kóbor Péter entomológus a márványpoloska gyors terjedésének a lehetséges okát.

Annak ellenére, hogy hazánkban mintegy 900 poloskafaj él, mostanság valójában egyetlen fajt emleget „poloskaként” szinte mindenki Magyarországon. Ez pedig az ázsiai márványospoloska, amelyet évente kétszer, ősszel és tavasszal érzékelünk nagy számban.

Az időjárás változása hatással lehet rájuk

A hirtelen jött áprilisi nyár akár még vissza is üthet a szempontjukból. Ha a gyors felmelegedés miatt a tartalékaikat egyébként már teljesen felélt állatok befejezik a telelést és kirajzanak, még nincsen elég táplálékforrás, s ráadásul közben bejön egy hűvösebb időszak és a növények virágzása  megreked, akkor a poloskák egy jelentős része éhen halhat

– részletezte a jelen helyzetet a HUN-REN kérdésére Kóbor Péter entomológus, aki szerint ugyan más poloskáknál is megfigyelhető a tömeges telelőhelykeresés, de az ázsiai márványospoloskákkal gyűlik meg különösen a bajunk, mert ők előnyben részesítik a lakóházak rejtekeit, repedéseit.

Egyelőre csak a kiskertekben okoznak gondot

Egy közösségi adatgyűjtésen alapuló, még zajló felmérés előzetes adatai alapján Magyarországon egyelőre a kiskertekben okoznak problémát a márványospoloskák, ott viszont egyre jelentősebb a kártételük. A paradicsom, a paprika, az alma, az őszibarack és a körte szerepel a céltáblájukban

– vázolta fel a poloskák kártételét Kóbor Péter entomológus, aki kiemelte, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a legszívesebben a már szüret előtt álló gyümölcsöket támadják meg szúró-szívó szájszervükkel.

A kutatók intenzíven keresik a hatékony védekezést ellenük, de hogy mi lesz az általánosan bevethető módszer, még nem látszik.

Jelenlegi védekezésként Kóbor Péter a jól záródó, erős szúnyoghálót javasolja, de az is hasznos, ha a kertben kiteregetett ruhákat jól kirázzuk, mielőtt behozzuk a lakásba. Az összeporszívózás ugyancsak nem elvetendő.

Kapcsolódó
Veszélyesek a poloskák vagy csak kellemetlenek?
Büdösek, idegesítők, ráadásul ősszel szívesen beköltöznek a lakásba – ezek a poloskák. Ha ez nem lenne elég, károkat is okozhatnak.
Olvasói sztorik