Mozaik

Visszatért egy állatfaj Magyarországra

Károlyi Balázs
Károlyi Balázs

A tavalyi évben hazánkban is újra feltűnt a Perillus bioculatus nevű ragadozó címerespoloska, melyet a burgonyabogár falánk pusztítójaként kíséreltek meg többször is betelepíteni Európába és hazánkba is, közölte Facebook-oldalán Kóbor Péter entomológus.

Mint fogalmazott, bár a kísérletek jobbára kudarccal végződtek, valószínűleg a mediterrán területeken fennmaradt néhány kisebb állomány melyből a faj most – feltehetően a klímaváltozás “áldásos” hatásainak köszönhetően – spontán észak-nyugati terjedésbe kezdett.

Mivel fontos biokontroll ágens és ismeretlen ökológiai hatású inváziós faj is egyszemélyben, ezért a Hun-Ren ATK Növényvédelmi Intézetében szeretnénk minél többet megtudni terjedéséről, hazai ökoszisztémákban betöltött szerepéről. Könnyen felismerhető volta révén ehhez a közösségi adatgyűjtés (citizen science) eszközét is igénybe vennénk ezért várjuk a fajjal kapcsolatos észleléseket, megfigyeléseket a hemiptera@atk.hun-ren.hu e-mail címre

– hívta fel rá a figyelmet.

A közölt adatok közt kérik, hogy minden esetben szerepeljen a megfigyelés pontos helye, időpontja, illetve egy fotó a megfigyelt állat(ok)ról. Külön érdekes, ha táplálkozás közben sikerül elkapni, tette hozzá.

Továbbá szeretnének példányokat is begyűjteni az ország minden részéből a faj inváziótörnetét célzó molekuláris biológiai vizsgálatok céljából.

Kóbor Péter volt az, aki először számolt be róla korábban, hogy észak-amerikai kabócafaj telepedhetett meg Magyarországon. Nem teljesen szokatlan, hogy új élőlények jelennek meg itthon, nemrég új meztelencsiga-fajokat is azonosítottak itthon.

Kapcsolódó
Óriás sáska telepedett meg Magyarországon
A hazai rovarállomány egy új példánnyal gazdagodott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik