Mozaik

Kritikusan veszélyeztetett óriásgyíkok születtek Nyíregyházán

Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyházi Állatpark
Gran Canaria óriásgyíkok látták meg a napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban. A világon mindössze öt állatkertben található meg a faj.

A jelenleg pár centiméteres testhosszal rendelkező hüllők közel két hónapnyi inkubációt követően keltek ki a tojásból a gondozók nagy örömére, hiszen hazánkban állatkertekben eddig még nem sikerült tenyészteni ezt a ritka gyíkfajt – írta meg Facebook-oldalán az állatpark.

A tenyészpárnak ez az első szaporulata, a nőstény rekordszámú, 27 tojásból álló fészekaljat rakott le a terráriumban. A tojások külsőleg ugyan teljesen épek voltak, ám a keltetés során kiderült, hogy közülük csak kettő termékeny. Ebből a két tojásból viszont sikerült egészséges kis gyíkokat keltetni, melyek azóta is szépen fejlődnek a kulisszák mögött.

A Gran Canaria óriásgyík (Gallotia stehlini) a hazánkban őshonos zöld gyíkhoz (Lacerta viridis) hasonlóan a nyakörvösgyíkok családjába tartozik, melynek legnagyobb termetű képviselője, a hímek akár a 60-80 centiméteres hosszúságot is elérhetik.

A faj a tudományos elnevezését Hans Georg Stehlin svájci paleontológusról kapta, aki a faj holotípusát begyűjtötte, azt a mintapéldányt, amely alapján a fajt tudományosan leírták. A neve is utal elterjedési területére, a természetben Gran Canaria szigetén őshonos, ahol sziklás területeken, tengerpartokon, száraz bozótosokban fordul elő, azonban az invazív fajok miatt populációi jelentősen megfogyatkoztak, emiatt a Természetvédelmi Világszövetség a kihalással fenyegetett fajok Vörös Listáján a “kritikusan veszélyeztetett” kategóriába sorolta.

Mindenevő faj, fiatalon főként rovarokkal táplálkozik, kifejlett korában az étrendje elsősorban leveleket, virágokat, és gyümölcsöket tartalmaz, melyek elfogyasztása révén segít az élőhelyén található gyümölcstermő növények magjainak terjesztésében.

Kapcsolódó
Sikeresen megműtötték a Nyíregyházi Állatpark fehér tigrisét
Két fogorvoscsapat dolgozott a Nyíregyházi Állatpark ragadozóján.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik