Mozaik

Beindultak a nyolclábú vörös ördögök

Facebook / Zsolt Ujvari Nature Photography
Facebook / Zsolt Ujvari Nature Photography
Fantasztikus fotók készültek az aprócska bikapókokról.

Végre mocorognak a bikapókok – írta bejegyzésében Ujvári Zsolt természetfotós.

Ujváry Zsolt megosztásából kiderült, évek óta nem fotózott bikapókokat, így nagyon örült az újbóli találkozásnak. Két hím is lelkesen kutatott a homokon a nőstények tárnái után, ráadásul viszonylag hamar rájuk is bukkant a természetbarát, aki rendszerint órákat kószál, amíg sikerül ráakadnia egy-egy példányra.

Nagyon szerettem volna megmutatni e pókokat a tájban, ahol élnek, de szinte lehetetlen küldetésnek bizonyult, mivel alig-alig álltak meg néhány másodpercre, akkor sem túl látványos helyeken. Így végül maradtam a dokumentáló fotóknál, nem szerettem volna zavarni őket a nászidőszakban

– írta posztjában a fotós.

Galéria
Facebook / Zsolt Ujvari Nature Photography

Ujvári Zsolt fotóin a skarlát bikapók (Eresus kollari) két hím példányát örökítette meg. A fotós nem szerette volna a pontos helyet elárulni, annyit mondott, hogy Fót közelében sikerült lencsevégre kapni a mesés kis lényeket. Zsolt azt is elárulta, hogy sajnos vannak, akik begyűjtik a különleges állatokat és rovarbörzékre viszik őket.

Az élőhelyük egy olyan dolog, amit óvatosan kezelünk a bikapókok esetében a gyűjtők miatt, egyébként Fót térségében készültek a fotók. Azóta már készítettem újabb felvételeket is, illetve október végéig lehet még látni őket a természetben. A megtalálásuk még ott is nehézkes, ahol tudom, hogy élnek. Gyakran órákig keresem árgus szemmel, és még így sem biztos, hogy meglátom a fű között, olyan apró. Alig egy centiméteresek ezek a szépségek

– mesélte Ujvári Zsolt a Sokszínű vidéknek.

A bikapókok legtöbb faja Európában, Közép-Ázsiában és Észak-Afrikában él. A skarlát bikapók földalatti járatokat, üregeket készít. A üreg bejáratát selyemmel kibéleli, majd buktató-, és fogó fonalakat húz belőle az üregen kívülre is. A pók az ízeltlábúak számára erős méreggel rendelkezik, amelyet az állkapcsán található méregmirigyeken keresztül fecskendez a zsákmányába.

Ujváry Zsolttól azt is megtudtuk, hogy a skarlát bikapókok fiatalon nagyjából azonos színűek. Eleinte barnásszürkék, később szürkébbé, sötétebbé válnak, végül az ivarérést követően a különbségek egészen látványos formát öltenek, a fiatal, egyöntetűen szürkés hímek vörös pompába öltöznek, s így indulnak felkeresni a jóval termetesebb, sötétszürke, olykor fekete nőstényeket.

Magyarországon a skarlát bikapók védett, természetvédelmi értéke példányonként 5000 forint.

Ujvári Zsolt kedvenc terepe az apró élőlények fotózása, látványos képeit a Facebook profilján rendszeresen megosztja a természetbarátokkal.

Kapcsolódó
Pókeső hullott egy kisvárosra Ausztráliában
Beszőtték a pókok a vidéket a hálójukkal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik