Mozaik

Így vadászik fényes nappal a bükki vadmacska

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Nagyon ritkán lehet megfigyelni nappal a vadmacskát.

Napközben, vadászat közben sikerült megfigyelni a ragadozót – írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A fokozottan védett kandúr egy bükkaljai védett gyepterületen vadászott. Kleszó András, a nemzeti park Kelet-Bükki Tájegységének természetvédelmi őre egy látványos videót is készített az állatról.

Az elsősorban alkonyatkor és éjjel vadászó ragadozó zavartalan helyeken, sűrű aljnövényzetű erdőkben, cserjésekben, nádas rejtekén nappal is mutatkozhat, azonban ebben a napszakban ritkán látható a nyílt gyepeken.

A vadmacska nappali megjelenését a védett helyszín zavartalansága mellett, valószínűleg az elmúlt évek, évtizedek egyik legmarkánsabb  mezei pocok gradációja (robbanásszerű elszaporodása) is elősegíthette.

Szemfüles ragadozóknak a pockot viszonylag könnyű zsákmányul ejteni. A bükki vadmacska minden bizonnyal remek vadász lehet, erről árulkodik, hogy szemmel láthatóan “jó húsban van”.

Bár pockokat ezekben a napokban bőven találhat, fajának azért számos problémával kell megküzdeni napjainkban. Élőhelyének beszűkülése, közúti gázolások megszaporodása mellett a házi macska által terjesztett betegségek, valamint a velük történő szaporodás következménye, a genetikai leromlását okozó hibridizáció is veszélyezteti fennmaradását.

Kapcsolódó
Videón a börzsönyi vadmacska és két fácán találkozása
A vadmacska az egyik legtitokzatosabb és legrejtettebb életmódú emlős hazánkban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik