Virágzó vidékünk

Videón a börzsönyi vadmacska és két fácán találkozása

Facebook/Povazsan Ferenc
Facebook/Povazsan Ferenc
A vadmacska az egyik legtitokzatosabb és legrejtettebb életmódú emlős hazánkban.

Povazsan Ferenc a Börzsönybe kihelyezett vadkamerája egy egészen különleges felvételt készített, amin egy gyönyörű téli bundát viselő vadmacska pózol a kamerának, miközben nem messze tőle két fácánkakas figyeli a ragadozó minden mozdulatát, miközben óvatos léptekkel követik a őt.

A vadmacskák a sűrű, jó takarást biztosító és emberi zavarástól mentes erdőket és bozótosokat kedvelik, amelyek mellett azonban mindig lennie kell nyílt területnek, ahol vadászhatnak. A jelenleg telepített aljnövényzet nélküli erdőket azonban elkerülik, éppen úgy mint a lakott területeket és a zavart élőhelyeket is.

Éjszakai állat, a nappalt főként takarásban, faodvakban, sziklaüregekben, farakások alatt vagy kotorékban tölti. A kotorékként a rókák elhagyott üregeit használják. A vadmacskák magányosan élnek, csak a szaporodási időszakban keresik fel a nőstényeket egy rövid időre a kandúrok. A kifejlett állatok mozgáskörzete akár több mint száz hektár is is lehet, ivartól és kortól és a táplálékmennyiségtől függően. A területükhöz hűek, bár a nőstények jobban ragaszkodnak hozzá, mint a hímek.

A vadmacska a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 250 000 Ft egyedenként. A faj fennmaradását nagyban veszélyezteti az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házi macskák való szaporodás.

Kapcsolódó
Vérbeli vadállat az év emlőse 2024-ben
Tápláléka csaknem kizárólag frissen elejtett állatokból áll: rágcsálókat, madarakat, de akár üregi nyúl méretű zsákmányt is ejthet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik