Virágzó vidékünk

Besétált a vadkamerába a börzsönyi vadmacska

Facebook/Duna-Ipoly Nemzeti Park
Facebook/Duna-Ipoly Nemzeti Park
Bár külső tulajdonságaikat tekintve a vadmacska és házi rokona hasonlíthatnak, viselkedésük teljesen más. A vadmacska ugyanis kerüli az embert, rejtett életmódot folytat.

A korábban már lencsevégre kapott börzsönyi vadmacska továbbra is szívesen mutogatja magát a kameracsapdának, írta Facebook oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

A vadmacska (Felis silvestris) számára kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. Fontos számukra, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt számukra

– részletezték a bejegyzésükben.

Ezért a megkezdett természetvédelmi erdőkezeléseket; lékek, változatos holta-formák, mikro-élőhelyek kialakítását a LIFE4OakForests projekt keretében idén is tovább folytatja a nemzeti park.

Bár külső tulajdonságaikat tekintve a vadmacska és házi rokona hasonlíthatnak, viselkedésük teljesen más. A vadmacska ugyanis kerüli az embert, rejtett életmódot folytat. A sűrű, jó takarást biztosító és emberi zavarástól mentes erdőket és bozótosokat kedvelik, amelyek mellett azonban mindig lennie kell nyílt területnek, ahol vadászhatnak.

A videóban jól látható, hogy a börzsönyi kameracsapdába besétált állat nem duci, csak téli bundát visel.

Kapcsolódó
Vérbeli vadállat az év emlőse 2024-ben
Tápláléka csaknem kizárólag frissen elejtett állatokból áll: rágcsálókat, madarakat, de akár üregi nyúl méretű zsákmányt is ejthet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik