Mozaik

Családok festették ki a zuglói aluljárót

Már negyedszerre festették újjá az Erzsébet királyné úti aluljárót zuglói civilek: gyerekek és felnőttek közösen dolgoztak a színes rajzokon.

A Civilzugló Egyesület már csaknem tizenöt éve festi át a kerület kevésbé kellemes aluljáróit, köztük a Korong utcai, a Mexikói úti és a Tábornok utcai átjárókat, a közelmúltban az Erzsébet királyné úti készült el.

Tán még sosem voltunk ennyien, negyven gyerek és szülő szinte hozzá sem fért a falhoz. Sorra álltak meg és ragadtak ott a máshová induló családok… Igazi közösségi alkotás született, ahol a négy évesektől a hetvenévesig mindenkinek ott a keze nyoma – szó szerint

– írták meg a Facebookon.

Az újrafestésre négy-öt évente kerül sor. A rendezvényt különböző platformokon meghirdetik, és elektronikus levélben is értesítik a lakosságot, ugyanis 6000 főt számláló levelezői adatbázissal rendelkeznek. Így egy-egy eseményükre 50-100 fő látogat el a nap folyamán – írta meg az eseményről a Népszava.

Az eszközöket, vagyis a festékeket, ecseteket az egyesület biztosítja a résztvevőknek. Szabad teret adnak a közösségi élménynek, bár van egy alapkoncepció, amibe a rajzoknak érdemes beilleszkedni. A mostani eseményen a bal oldalon az állatok – köztük nyuszik, pandamaci, csiga, két kis patkány és egy polip – és a budapesti állatkert főbejárata kapott helyet, míg a jobb oldalon a Közlekedési Múzeumhoz kapcsolódó járművek, hőlégballon, repülő, autók, hajók sorakoztak.

Várnai László, a Civilzugló Egyesület vezetője a lapnak elmondta, hogy az aluljárók azért jó platformok, mert teret adnak a kreativitásnak, és ritkán van a családoknak alkalmuk arra, hogy a szülők közösen alkossanak a gyerekekkel.

A festés után az alkotó gyerekek mindig büszkén mutatják meg a rajzukat, és ez nagy öröm, hiszen ez a mi környékünk, mi itt élünk, és örülünk annak, hogy vannak ilyen közösségi alkalmak, amik jó pár évig maradandók. Szerencsére a graffitis fiatalok sem rajzolják össze a falakat, hanem meghagyják a gyerekrajzokat, és egy picit azt a hangulatot tükrözik, amikor életre keltek a falon

– tette hozzá Várnai László.

Kapcsolódó
Mesefallá varázsolták a vasúti zajvédő kerítést Tárnokon
A tárnoki alkotást szeretnék még tovább folytatni és a balatonszemesi aluljáró is tervben van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik