Mesterséges intelligenciával “festett” Munkácsy képekből nyílt kiállítás

Az Ásító inas megjelenik barlangrajzokon, egyiptomi és ókori görög alkotásként, Michelangelo, Klimt vagy éppen Van Gogh stílusában.

Különleges Munkácsy-alkotásokból nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban – írta az MTI.

A mesterséges intelligencia értelmezte újra Munkácsy Mihály Ásító inas című festményét többféle művészeti stílusban, az alkotásokból a szegedi Móra Ferenc Múzeumban nyílt kamaratárlat – tájékoztatta a közgyűjtemény PR-referense az MTI-t.

A szegedi kultúrpalotában júniustól tekinthető meg a Munkácsy Mihály több mint nyolcvan alkotását bemutató kiállítás, melyet megnyitása óta már több mint 25 ezren láttak. A tárlathoz újszerű kamarakiállítás kapcsolódik: Munkácsy Mihály egyik legismertebb alkotását, az Ásító inast gondolták újra a mesterséges intelligencia segítségével különböző művészeti stílusokban.

Facebook / Móra Ferenc Múzeum

A tárlat létrehozásának célja az volt, hogy megmutassák, milyen egyedi módon használható a mesterséges intelligencia a hagyományos kiállítások kapcsán.

A projektet a múzeum grafikusa, Magyar Milán bonyolította le, aki az egyik képalkotásra létrehozott mesterséges intelligencia programot “kérte meg” arra, hogy az Ásító inast alkossa újra különböző parancsok alapján. Noha pontos utasításokat kapott a program, mégsem született olyan kép, mely az eredeti festmény minden elemét pontosan megjelenítette volna.

A képek között találkozhatunk pop art, cyberpunk-, graffiti– és anime- újraértelmezésekkel, valamint a tárlaton ismertetik a projekt menetét, kihívásait és nehézségeit.

A november 17-ig látható kamarakiállításon több mint hetven képet láthatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó
Beköltözik a vadnyugat a szegedi múzeumba
Old Shatterhand Henry-karabélyát is bemutatják a Móra Ferenc Múzeum nemzetközi kiállításán.