Mozaik

Beköltözik a vadnyugat a szegedi múzeumba

Pixabay
Pixabay
Old Shatterhand Henry-karabélyát is bemutatják a Móra Ferenc Múzeum nemzetközi kiállításán.

A legendás vadnyugat világát bemutató tárlat nyílik a Móra Ferenc Múzeumban, amelynek főszereplői a cowboyok és az indiánok lesznek. A nagyszabású nemzetközi kiállítás három évi előkészítő munka után a Múzeumok éjszakáján, június 25-én nyílik meg: hatszáz négyzetméteren a múzeum szinte teljes alsó szintjét elfoglalja majd – írta a szeged.hu.

A kiállítás törzsanyaga – több, mint hatvan eredeti tárgy – az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb cowboy és western múzeumából, Oklahomából fog érkezni. A tárgyak között találhatóak nyergek, csizmák, kalapok, teljes cowboy ruházat, sarkantyúk, kések, valamint további érdekes használati és viseleti tárgyak is

– árulta el Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója.

A tárlat az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyainak és indiánjainak szokásait, munkáját, mindennapi életét mutatja majd be. Különleges, legendást tárgyak is lesznek a kiállításon, többek között elhozzák Winnetou fehér bőrű barátjának és vértestvérének, Old Shatterhandnak Henry-karabélyát is.

A kiállítás összeállítása során a Móra-múzeum segítséget kap más hazai közgyűjteményektől is: érkeznek tárgyak a Néprajzi Múzeumból, a győri Xantus János Múzeumból és magángyűjteményekből is.

Xántus János a XIX. századi világutazók egyik legjelentősebb alakja volt. Részt vett az 1848–49-es forradalom és szabadságharc több ütközetében is, majd a világosi fegyverletétel után az osztrák hadseregbe sorozták, innen szökött először Németországba, majd Angliába, végül pedig az Egyesült Államokba.

Xántus népszerűségét jól mutatja a legenda, amely szerint Karl May róla mintázta Winnetou barátjának, Old Shatterhandnak alakját. Ami biztos, hogy Old Shatterhand mindig magával hordta Henry-karabélyát, és ilyen puskája volt Xántus Jánosnak is.

Kapcsolódó
Vadnyugati hangulatot varázsoltak a magyar westernvárosba
Aki Henryxcitybe látogat, garantáltan úgy érzi magát, mintha visszacsöppent volna az időben.
Olvasói sztorik