Mozaik

Tíz éve hunyt el Cseh Tamás, a bakonyi indián

Egy korszak hangulatának legendás tolmácsolója volt.

Tíz éve, 2009. augusztus 7-én hunyt el Cseh Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész, egy korszak hangulatának legendás tolmácsolója. 1943. január 22-én született Budapesten. Tizenhárom éves koráig a Fejér megyei Tardoson élt, aztán a Budapesti Tanítóképző Főiskolán, az egri Tanárképző Főiskola rajztanári szakán, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult, 1967-től hét évig rajzot tanított Budapesten egy kőbányai általános iskolában.

Balról jobbra: Cseh Tamás, Bereményi Géza, Másik János – Fotó: Wikimédia Commons/Marcell Bálint

A kezdetek

1970-ben kezdett dalokat írni Bereményi Géza író, filmrendezővel, akivel az év decemberében ismerkedett meg. Bereményi írta csaknem az összes Cseh Tamás-lemez szövegét, négy évtized közös munkájának eredménye mintegy húsz album és tucatnyi est, kivéve az 1986-os Mélyrepülés címűt, amelyhez Csengey Dénes írta a szöveget.

1971 tavaszán játszott először közönség előtt, három dalt adott elő gitárkísérettel. Kiénekelte, amit a Kádár-rendszerben kimondani nem lehetett, oly sok más előadóművészhez hasonlóan.

Betétszámot írt Bacsó Péter Szerelmes biciklisták, Nyár a hegyen című filmjeihez, majd Jancsó Miklós több filmjében (Még kér a nép, Szerelmem, Elektra, Szörnyek évadja, Kék Duna keringő) játszott. Főszerepet kapott a Nyom nélkül című krimiben, szerepelt a Kutya éji dala, az Idő van, A turné, a Csinibaba, a 6:3 avagy Játszd újra, Tutti! című alkotásban. Egyik alkotója volt a Tatabányán bemutatott A legvidámabb barakk című kiállításszínháznak, 1998-tól 2006-os megszűnéséig vezette a Századunk című televíziós tévésorozatot, fellépett a Cimbora című népszerű televíziós gyermekműsorban, amelynek ő énekelte a főcímdalát is.

1971 tavaszán játszott először közönség előtt, három dalt adott elő gitárkísérettel. Legkedvesebb emlékeit albumai közül saját bevallása szerint az 1978-as Fehér babák takarodója hordozza. 1974-től a 25. Színházban, majd a Várszínházban, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban, 1998-tól a Bárka Színházban adott önálló esteket, összességében mintegy ezerkétszáz dal szerzője. Több klasszikus színházi előadásban is színpadra lépett. Utolsó, Fel nagy örömre című karácsonyi lemezét 2008-ban adta ki. 2009 őszén tíz DVD-n jelent meg Összes dalok időrendben című koncertsorozatának felvétele.

Indián kultúra

Az indián kultúra iránti vonzódása meghatározta életét és művészetét: Füst a szemében volt az indián neve. Társaival 1961-ben Bakonybél közelében a Bakony hegység egyik eldugott völgyét „indián területté” nyilvánították, ettől kezdve minden évben indiántábort szervezett itt, és elmélyült kutatást folytatott barátaival választott törzsük történetéről.

1997-ben adta ki Hadiösvény című regényét, amelyet ő is illusztrált. 2006 végén jelent meg válogatásában és fordításában a Csillagokkal táncoló Kojot, észak-amerikai síksági indián mesék című kötet, amelyet saját előadásában hangoskönyvként is kiadtak, a könyv alapján animációs film is készült.

Díjak, elismerések

1993-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 1998-ban a Pro Urbe Budapest díjat vehette át. 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki műfajteremtő előadóművészi teljesítményéért, egy korszak életérzését emlékezetesen tolmácsoló, a hétköznapok prózáját és költészetét egyidejűleg megragadni képes dalaiért. 2008-ban Budapest VIII. kerületének, a következő évben Bakonybélnek is díszpolgára lett, 2009-ben posztumusz Magyar Örökség-díjat kapott.

2006-ban tüdőrákot diagnosztizáltak nála, augusztus végén adta utolsó koncertjét a Bakáts téren.

Cseh tamás búcsúztatása – Fotó: Wikimédia Commons/Kispados

2009. augusztus 27-én több ezren búcsúztatták a művészt a Farkasréti temetőben. Végakaratának megfelelően, politikamentes gyászszertartáson a ravatalnál Bereményi Géza köszönt el tőle. Az utolsó útjára az Ökrös együttes muzsikája kísérte. Az „indiántársak” hagyományaik szerint búcsúztak „Füst a szemében” törzsfőnöktől, koporsóját hajnalcsillag motívumú takaróval borították.

Cseh Tamás 2009. augusztus 7-én Budapesten hunyt el, de gazdag életműve halála után is tovább él és hat.

A budai Várban, az Úri utcai egykori Mailáth-palotában működik a Cseh Tamás Archívum, mely az énekes hagyatékát, a hozzá kapcsolódó valamennyi fellelhető dokumentumot, hang- és képanyagot őrzi. Képzőművészeti munkáiból több alkalommal szerveztek kiállítást, 2014-ben megjelent grafikáit tartalmazó önálló albuma.

Dalai pedig halála óta is folyamatosan felcsendülnek az emlékkoncerteken.

Bakonybéli barangolás Cseh Tamás nyomában
A művész számára Bakonybél volt a csoda, mint egy mesebeli elzárt vidék.

Kiemelt kép: Wikipedia

Olvasói sztorik