Mozaik

Így tündökölt a sarki fény a szegedi égbolton

Sütő Máté
Sütő Máté
A szemfüles fotós a város határából készítette a csodálatos képeket.

Hétfő este az ország több pontjáról lehetett látni a sarki fényt, az Időkép írt arról, hogy késő este Prédikálószékről, Dobogókőről, Normafáról, de még Dunántúlról, a Balaton partjáról is látható volt ez a nem mindennapi égi jelenség.

Egy ifjú szegedi fotós, Sütő Máté, aki egy igazi viharvadász, az Alföldön, Szeged határában lencsevégre kapta a színes fényjelenséget.

Egy erdélyi barátom szólt hétfőn délután, hogy lehet este sarki fényt látni, de nem nagyon akart megérkezni. Azért, amikor az edzéssel végeztem, ránéztem egy webkamerára, és láttam, hogy északon halványan látszik már, úgyhogy Török Balázs barátommal kiautóztunk Szeged-Sándorfalva közé, ahol van egy helyem, ami viharok mellett éjszakai fotózásra sem rossz, mert tiszta és kevés a fény helyi viszonylatban

– mesélte Máté, aki hozzátette, hogy alapvetően nem kellett volna sarki fénynek lennie, mert napokkal ezelőtti erős kitörések már elmentek, de ez egy szerencsés véletlen volt.

Nézze meg Máté fotóit a szegedi égbolton játszadozó sarki fényről!

Galéria
Sütő Máté

A közeljövőben lehet még akár többször is megfigyelni a sarki fényt. A 24.hu azt írta, hogy azoknak sem kell csüggedniük, akik lemaradtak róla.

A Nap ugyanis jelenleg 11 éves ciklusának legaktívabb időszakában van, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben még nagy eséllyel megjelenhet hazánk felett az égi tünemény. Sőt, az észlelési valószínűség a következő 2–3 évben lesz csak a legnagyobb.

Kapcsolódó
Sarki fényt fotózott Izlandon a magyar túravezető
Demecs Norbert, a népszerű túravezető Izlandra látogatott, és a nappali túrázás után este a sarki fényt is megörökítette.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik