A hideg téli napokon nincs is jobb, mint egy bögre forró, fűszeres ital, amely nemcsak felmelegít, hanem az ünnepi hangulatot is fokozza. A világ számos táján különleges fűszeres italokat készítenek, amelyek egyedi ízvilágukkal és hagyományaikkal különleges élményt nyújtanak. Íme tíz népszerű, fűszeres, melengető téli ital, amit érdemes kipróbálni!
Forralt bor (Glühwein) – Németország és Európa
A forralt bor az egyik legismertebb téli ital, amely vörösborból készül, és narancshéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, valamint cukorral ízesítik. Európa karácsonyi vásáraiban szinte mindenütt megtalálható.
Eggnog – Egyesült Államok
Az eggnog, vagy magyarul tojáslikőr ikonikus ünnepi ital, amely különösen Észak-Amerikában népszerű a karácsonyi és téli időszakban. Bár sokan az Egyesült Államokhoz kötik, az ital gyökerei Európába, különösen Angliába vezetnek vissza, ahol az 1600-as években már fogyasztották egy korábbi változatát. Tojásból, tejből, tejszínből és cukorból készül, amelyhez szerecsendiót és általában egy kis rumot vagy bourbon whiskyt adnak.
Glögg – Skandináv országok
A glögg hagyományos skandináv forralt bor, amelyet leggyakrabban a téli időszakban, különösen az adventi időszakban és karácsonykor fogyasztanak. Ez az ital különösen népszerű Svédországban, Norvégiában és Dániában, de más északi országokban is ismerik és kedvelik. Vörösborból készül, és mandulával, mazsolával, valamint fűszerekkel (például fahéj, szegfűszeg) gazdagítják.
Cola de Mono – Chile
A Cola de Mono (jelentése: „A majom farka”) hagyományos, leginkább karácsony környéként fogyasztott chilei ital. Gyakran hasonlítják az eggnoghoz, bár az ízvilága és alapanyagai eltérőek. Tejből, cukorból, kávéból, alkohollal (általában pisco vagy más chilei párlat) és fűszerekkel készül. A vanília és a fahéj gyakran szerepel a receptben, hogy gazdagabb, melegebb ízvilágot adjon. Hidegen, gyakran jéggel kínálják, és hosszú pohárban szervírozzák.
Punsch – Svédország
A svéd puncs fehérbor, tea, fűszerek és rum keveréke. Melegen vagy hidegen is fogyasztható, de télen a forró változatot részesítik előnyben.
Wassail – Anglia
A wassail (jelentése: „légy egészséges”) – hasonlít a forralt borhoz, viszont szőlőtermesztés hiányában – a forralt bor alapanyaga a cider lett, amit gyömbérrel, fahéjjal és szegfűszeggel fűszereznek (manapság naranccsal, áfonyával is ízesítik). Készítéséhez az északi népek körében leginkább elterjedt alkoholfélét – a mézből és vízből erjesztett mézsört – is használták. Ezt melegítették fel és adtak hozzá különféle fűszereket, dobáltak bele almadarabokat és fogyasztották a nagyobb méretű közös kupákból.
Ponche Navideño – Mexikó
A Ponche Navideño gyümölcsökből és fűszerekből készült forró puncs, amely gyakran családi összejövetelek és ünnepi események része. Nemcsak Mexikóban, hanem más latin-amerikai országokban is ismert és kedvelt különböző változataival.
Anijsmelk – Hollandia
Ez az édes holland ital meleg tejből és ánizsból készül. Bár egyszerű, a téli időszak egyik meghitt italának számít.
Sbiten – Oroszország
Az oroszok forró mézes itala, a Sbiten méz, víz és fűszerek, például szegfűszeg, fahéj, csillagánizs keverékével készül. Eredetileg alkoholmentes, de gyakran készítik enyhe alkohollal.
Hot Toddy – Skócia
Ez az egyszerű ital whisky, méz, citromlé és forró víz keverékéből áll, amelyet szegfűszeggel vagy fahéjjal is gazdagíthatunk. Melegít és csillapítja a torokfájást.