Otthon készült

Szakember árulta el a tökéletes forralt bor titkait

nosalty
nosalty
A hideg, a tél a meleg italok időszaka is a forraltbor jellegzetes, szegfűszeges illatával. Biztos mindenkinek megvan a maga receptje, mi most mégis összegyűjtöttük, hogy milyen lépcsőkön lehet eljutni a magas minőségig. Még egy vendéglátós tanácsait is kikértük.

A forralt borral kapcsolatban mindenkinek vannak kellemes és kellemetlen élményei, és valószínűleg a családban is van egy saját recept. Mi most megmutatjuk azokat a fogásokat, amelyek garantáltan finom és élvezetes italhoz vezetnek.

E sorok írója Szegeden született és töltötte el ifjú és fiatal felnőtt éveit, abban a városban ahol komoly hagyományai vannak a különböző fesztiváloknak, kicsit néha már túl is csordul a programfüzetben, hogy egy kis vörösboros képzavarral éljek.

Előszőr meg is kérdeztünk egy szegedi vendéglátóst, aki több éttermet is üzemeltetett már és 25 évig minden adventi vásáron kitelepült és árulta saját forralt borát.

Kezdésnek felejtsük el az olcsó bort, mert amit nem szívesen veszünk meg magunknak, hogy borospohárba töltsük, miért lenne az jó forralt bornak?

– tette fel a jogos kérdést Puskás István, aki a Szegedi Borfesztivál egyik alapítója, és mint mondta már kissé hátrébb lépett így nyugdíjas évei kezdetén, de 25 évig minden karácsonyi vásárban árult vörös és fehér forralt bort.

pixabay

Lehet még rozé is az alapanyag és van, aki félédes borból készíti, de szerintem az igazi italhoz száraz bor dukál. Nem szabad felforralni, 60 Celsius fok körül kell tartani és mehetnek bele az alapfűszerek, a szegfűszeg, fahéjrúd és hogy pikáns legyen akár egy vaníliarúd is, és én mindig teszek bele csillagánizst. Cukrozni pedig ízlés szerint kell, nálunk volt kint a pulton plusz cukor az édesszájú vendégek számára. És ami nagyon fontos, hogy szűrve kell felszolgálni, nálunk fűszertojásban kerültek bele a fűszerek

– mesélte a vendéglátós, aki beszélt a víz arányáról is, ami az ő receptjében egy liter borhoz 2-3 deci.

Azt is megtudtuk, hogy a forralt borok vonalán születnek gyümölcsös nedűk is, azok is nagyon finomak és gazdagítják a kínálatot. Lehet tenni a forralt borba citrusféléket, narancsot, mandarint vagy almát, de a bogyósokkal is lehet próbálkozni, illetve az aszalt gyümölcsökkel is lehet pikánssá tenni. Ha pedig gyerekeknek szeretnénk alkoholmentes forró italt, akkor alapnak válasszunk almalevet.

pixabay

A mi családunkban én vagyok a forraltbor felelős és nekem lett egy olyan trükköm – már nem is emlékszem, hogy honnan lestem el –, amitől még intenzívebbek lesznek az ízek. A forralt bor készítésénél először az italba szánt kevés vizet teszem fel a tűzre és ezt fel is forralom a fűszerekkel és a gyümölcsökkel. Nálam megy bele egy kis szerecsendió és kevés gyömbér is, alma, narancs vagy mandarin és mazsola. A vizet a fűszerekkel és gyümölcsökkel forralom pár percig, majd felöntöm a borral, kissé cukrozom és 60 fok környékére hevítem.

Mutatunk még egy különleges, narancsleves forraltbor receptet is a Nosalty receptjei közül. Ehhez először két liter narancslevet kell felforralni a fűszerekkel, majd ehhez önteni a vörösbort. Fűszerként megy bele fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, alma, narancs és ha elég édes a narancslevünk, akkor hozzáadott cukor nélkül is ihatjuk.

Kapcsolódó
Bor és szóda, a hungarikum koktél
A fröccs 2015-ben lett hungarikum, autentikus magyar ital, mely többször ingázott a népszerűségi listán, de ma ismét reneszánszát éli.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik