A Taste Atlas közzétette a 2024-es év végi ranglistáját a világ 100 legjobb ételéről, melyben egy magyar étel is szerepel.
Mi is az a Taste Atlas?
A Taste Atlas a világ gasztronómiai térképeként ismert weboldal, amely eddig több mint 11 ezer nemzeti ételt, közel 6500 helyi alapanyagot és 24 ezer éttermet gyűjt össze, de a több mint 50 ezer regisztrált felhasználó folyamatosan bővíti, frissíti az adatokat. Az oldal tagjai rendszeresen szavaznak a világ legjobb ételeiről, konyháiról, éttermeiről, valamint gasztro-úti céljairól, így az oldal egy valódi kulináris kincsesbánya azok számára, akik szeretnek új ízeket felfedezni.
A világ legjobb ételei közé szavazva
A Taste Atlas felhasználói nagy fába vágták a fejszéjüket: több mint 11 ezer nemzeti ételre lehetett voksolni, és közel 367 ezer szavazat érkezett a világ minden szegletéből. Így választották ki a top 100-as mezőnyt. A lista olyan gasztronómiai nagyhatalmak ikonikus fogásait tartalmazza, mint Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Thaiföld, Kína vagy Japán.
A magyar gasztronómia sikere
Egy magyar étel is helyet kapott a ranglistán, a 77. helyen szerepelve a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan eleme, a húsleves került a legkedveltebbek közé. Ez az eredmény nemcsak a magyar konyha elismerését jelenti, hanem azt is, hogy ételeink méltó helyet foglalnak el a világ gasztronómiai palettáján.
Top 10
A rangsor első tíz helyezettje is jól tükrözi a nemzetközi trendeket, amelyek szerint jelenleg a dél-amerikai, közel-keleti és észak-afrikai ízek különösen népszerűek.
1. Lechona – Kolumbia (malacbőrben sült sertés- és marhahús)
2. Nápolyi pizza – Olaszország
3. Picanha – Brazília (hátszín felső része, rajta a vastag zsírréteggel, amitől ropogósra sül)
4. Rechta – Algéria (tésztás, húsos, zöldséges étel)
5. Phanaeng Curry – Thaiföld (pikáns fűszerezésű vörös curry)
6. Asado – Argentína (szabadtéri grillen sütött hús)
7. Çökertme kebabı – Törökország (borjúhúsos kebab, amit joghurttal, paradicsommal, sült krumplival tálalnak)
8. Rawon – Indonézia (sötét színűre főzött marhahúsleves)
9. Cağ kebabı – Törökország (pácolt bárányszeletekből álló, vízszintesen egymásra húzott kebab)
10. Tibs – Etiópia (zöldséges húsétel)